Atac de cord, AVC: ce șanse ai să le faci dacă pari sănătos

Sportul este necesar
Deși credeți că sunteți foarte sănătos, puteți fi în pericol să faceți atac de cord sau AVC, susține un studiu de peste 6.800 de persoane. Acesta sugerează teste medicale periodice.

Atac de cord, AVC. O cercetare publicată în JAMA Network Open și la care au participat peste 6.800 de oameni, cu vârsta medie de 62 de ani, susține că deși vă aflați într-o sănătate excelentă, ar exista totuși un risc de infarct sau accident vascular cerebral.

La începutul cercetării, participanții au declarat că starea lor de sănătate este una din următoarele: excelentă, foarte bună, bună, săracă. În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat fiecărui participant o scanare coronariană de calciu care detectează acumularea plăcii în arterele inimii. Scorurile variază de la zero la 100 și mai mare: zero înseamnă că nu există nicio acumulare de plăci, iar riscul de boală cardiacă e cel mai scăzut.

"Cercetătorii au descoperit că autoevaluarea stării de sănătate se corelează cu riscul de un viitor atac de cord sau accident vascular cerebral. Cu toate acestea, nu a fost un predictor atât de puternic pe cât se așteptau. De fapt, mai presus de toate, persoanele care au simțit că sunt în stare de sănătate excelentă aveau doar un risc mai mic cu 45% de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral, comparativ cu cei care au raportat o sănătate corectă sau slabă", se explică pe site-ul Harvard Health Publishing.

Atac de cord, AVC: ce e de făcut

În schimb, scanările pentru aflarea nivelului de calciu au fost un indicator mult mai puternic indiferent de gradul de sănătate: printre participanții care au raportat sănătatea lor ca fiind excelentă, aceia care au avut un scor mai mare de zero la scanarea nivelului de calciu au fost de cinci ori mai susceptibili să aibă un atac de cord sau un infarct decât cei care au avut un scor de zero.

Deși persoanele care s-au considerat sănătoase tindeau să facă mai mult sport și urmau o dietă sănătoasă, studiul sugerează că nu ar trebui ca oamenii să se bazeze doar pe modul în care se simt, ci ar fi bine să facă verificări și teste regulate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel