La vârsta a doua, prevenția...
Când suferim de astenie, dormim prost, suntem mai obosiți, ne este greu să ne concentrăm, avem slăbiciune musculară și ne simțim mai triști, mai apatici și mai iritați... Cu alte cuvinte, oboseala ne invadează și ne pierdem vitalitatea fără un motiv aparent.
Astenia de toamnă nu este o boală sau un sindrom, deoarece efectele sale dispar imediat ce organismul se adaptează la schimbările sezoniere, iar cel mai bun tratament este prevenția.
Prin definiție, astenia, cunoscută și sub numele de slăbiciune, este senzația de oboseală a corpului. Este posibil ca o persoană care se confruntă cu slăbiciune să nu poată mișca o anumită parte a corpului în mod corespunzător. Astenia poate duce, de asemenea, la o lipsă de energie pentru a mișca anumite sau chiar toate părțile corpului și poate provoca, de asemenea, oboseală mentală.
Unele persoane se confruntă cu astenia într-o anumită zonă a corpului, cum ar fi brațele sau picioarele, în timp ce alții se pot confrunta cu o slăbiciune a întregului corp, care este adesea rezultatul unei infecții bacteriene sau virale, cum ar fi gripa sau hepatita.
Slăbiciunea poate fi temporară, dar în unele cazuri este cronică sau continuă.
Astenia este un termen larg pentru a descrie oboseala generală și slăbiciunea, și duce la simptome fizice și mentale. Dacă vă confruntați cu posibile simptome de astenie, este important să identificați și să tratați cauza care stă la baza acesteia.
Există mai multe cauze potențiale pe care trebuie să luați în considerare precum:
1. Slăbiciune izolată
Dacă vă simțiți slăbit într-o singură zonă a corpului, este posibil să constatați că nu puteți mișca eficient acea parte a corpului. De asemenea, puteți experimenta:
- mișcare întârziată sau lentă
- tremurături incontrolabile sau tremurături
- contracții musculare
- crampe musculare
2. Slăbiciunea întregului corp
Slăbiciunea întregului corp vă face să vă simțiți epuizat, similar cu senzația pe care o aveți atunci când aveți gripă. Acest lucru este cunoscut sub numele de oboseală, dar este de asemenea posibil să vă confruntați cu o slăbiciune a întregului corp fără să vă simțiți obosiți.
Unele persoane care se confruntă cu slăbiciune corporală completă se confruntă și cu:
- febră
- simptome asemănătoare gripei
- durere în zona afectată
Trebuie să vă adresați medicului dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome:
- amețeli
- amețeală
- confuzie
- dificultăți de vorbire
- modificări ale vederii
- dureri în piept
- dificultăți de respirație.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București și director științific la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat cum apare astenia de toamnă, care sunt simptomele acesteia, dar şi prin ce modalităţi putem combate această afecţiune.
Medicul neurochirurg mai spune că expunerea la lumina solară este indicată, la fel şi ieşirile în aer liber, atunci când simptomele asteniei sunt persistente.
"Ca să învingem această astenie avem nevoie de aer, de apă cât mai curată, de lumină. Când prindem o pată de lumină să ieşim din casă. Să consumăm mâncare cât mai uşoară şi cât mai fiziologică pentru organismul nostru", a declarat Vlad Ciurea, la Digi 24.
Deși ne place să ronțăim mereu atunci când avem stări anxioase, medicul neurochirurg Vlad Ciurea nu recomndă consumul de zahăr, pentru că simptomele asteniei nu pot fi combătute așa.
"Se poate învinge această astenie. Dulciurile nu ajută în lupta cu astenia de toamnă. Din contră, zahărul este un drog şi un inamic al corpului din toate punctele de vedere. S-a constatat că în toate perioadele de stres şi burnout, consumul de zahăr creşte. Putem înlocui zahărul cu miere sau să mâncăm fructe pentru că au zahăr suficient pentru organism.
Suplimentele alimentare sunt indicate, pentru că ne aduc suport de vitamina B, D şi A", a mai spus el.
1. Încearcă să dormi bine
Oboseala se cauzează în mare parte decalajului dintre ora de vară și ora de iarnă, iar acest lucru vă dezechilibrează organismul.
Pentru a-l reveni la normal, încercați să dormiți 8 ore și să mențineți un orar stabil: culcați-vă și treziți-vă la aceeași oră și încercați să nu stați treaz până târziu.
2. Mănâncă sănătos și hidratează-te
Alege o dietă sănătoasă, cu alimente de sezon și ușoare.
Evită alimentele procesate, bogate în grăsimi sau zahăr. În plus, este indicat să mâncați de aproximativ cinci ori pe zi pentru a menține nivelul de energie.
Pe de altă parte, hidratarea este și ea importantă, beți doi litri și jumătate de apă pe zi și purtați întotdeauna o sticlă cu dumneavoastră pentru a putea bea atunci când aveți nevoie.
3. Fă exerciții fizice
Beneficiile exercițiilor fizice sunt multe, încearcă să faci mișcare cel puțin o jumătate de oră.
4. Ieși afară pe timp de zi și profită de lumina naturală.
Ce se întâmplă dacă dormi pe o parte. Care este cea mai sănătoasă poziție de somn
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...