Apneea în somn: cum recunoști simptomele care trădează afecțiunea

Apnee în somn, probleme de somn. Foto: Pixabay
Apneea este o problemă legată de somn care afectează un număr de persoane mai mare decât ne-am aștepta.  Medicul Vasi Rădulescu arată care sunt simptomele și cum recunoaștem afecțiunea.

Apneea în somn afectează mai multe persoane decât ne-am imagina. Din păcate, mult prea puțini se prezintă la medic pentru această afecțiuni, dar și mai puțini realizează că sunt afectați. Cei mai predispuși sunt bărbații mai în vârstă, dar nu numai. 

Iată ce spune medicul Vasi Rădulescu pe blogul său despre această afecțiune:

„Ai auzit vreodată de apneea în somn? S-ar putea să suferi de afecțiunea asta dacă, după o noapte întreagă de somn, încă ești foarte obosit, remarci adesea stare de somnolență în timpul zilei, suferi de insomnie, sau poate sforăi. Apneea în somn reprezintă, de fapt, multiple episoade repetate de oprire a respirației în timpul somnului, ceea ce duce la fragmentarea somnului, cu treziri frecvente. Apare, de regulă, la pacienți de vârstă medie și vârstnici, iar cei mai mulți sunt bărbați, fumători, asociind și hipertensiune arterială.

Iată cele mai frecvente semne și simptome:

Sforăit excesiv

Episoade de oprire a respirației în timpul somnului (raportate de o altă persoană) Așa-numita „sete de aer în timp” ce dormi.

Senzația de gură uscată la trezire

Cefalee( durere de cap) dimineața

Dificultăți de a adormi/ insomnie

Somnolență excesivă în timpul zilei

Dificultăți de concentrare

Iritabilitate

Nu toate persoanele care sforăie suferă de apnee în somn, însă mergi la doctor dacă simți astfel de simptome, ești mereu obosit și iritat și simți că nu te poți odihni suficient.

Excesul de greutate/ obezitatea, circumferința mare a gâtului, obstrucții nazale( deviație de sept), genul masculin, vârsta înaintată, istoricul familial, consumul de alcool, sedative, tranchilizante, fumatul, congestia nazală, anumite boli- diabetul, insuficiența cardiacă, hipertensiunea, boala Parkinson, astmul, tulburările hormonale – toate acestea reprezintă factori de risc pentru apneea în somn.

Mergi la doctor. Pe termen lung, poate afecta mult starea ta de sănătate.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel