Antibiotice: Noi substanțe rup rezistența bacteriană

Antibiotice
Cercetătorii de la Universitatea Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) au dezvoltat o nouă clasă promițătoare de ingrediente active împotriva bacteriilor rezistente.  

În testele inițiale, realizate pe culturi celulare și insecte, substanțele au fost cel puțin la fel de eficiente ca antibioticele comune. Noii compuși vizează o enzimă specială care apare numai în bacterii în această formă specifică și care nu a fost anterior ținta altor antibiotice. Acesta este motivul pentru care bacteriile nu au dezvoltat încă nicio rezistență la acesta. Echipa a raportat despre activitatea sa în jurnalul Antibiotice, scrie Science Daily

Indiferent dacă vorbim de stafilococul sau de temuții germeni MRSA: bacteriile rezistente sunt o problemă pentru medicii și pacienții din întreaga lume. Cu doar câteva săptămâni în urmă, mai multe mari companii farmaceutice au anunțat, de asemenea, că își taie în continuare propriile activități de cercetare privind noile antibiotice.
"Cu toate acestea, pentru a putea trata bolile infecțioase în mod fiabil și pe termen lung, avem nevoie de noi substanțe active împotriva cărora bacteriile nu au dezvoltat încă rezistențe", spune profesorul Andreas Hilgeroth de la Institutul de Farmacie din MLU. Împreună cu cercetătorii de la Universitatea Greifswald și de la Universitatea Julius Maximilian din Würzburg, lucrează la aceste noi substanțe active într-un proiect de cercetare finanțat de Ministerul Federal al Educației și Cercetării.

Oamenii de știință au dezvoltat noi ingrediente active care atacă o enzimă specială care apare doar sub această formă în bacteriile patogene: așa-numita piruvat kinază. Acesta joacă un rol important în procesele metabolice. Ideea: dacă metabolismul bacteriilor este obstruat, acest lucru le face inofensiv. "Piruvatul kinazei este o țintă ideală pentru noile ingrediente active. În cel mai bun caz, noile substanțe afectează numai enzima bacteriană și, prin urmare, bacteriile. Dacă da, ar trebui să existe doar câteva efecte secundare. În plus, această nouă structură țintă. poate fi folosit pentru a sparge rezistența la antibiotice existente ", continuă Hilgeroth.

În experimentele celulare și testele inițiale pe larvele molii de ceară mai mare, un organism model utilizat în științele vieții, cercetătorii au putut confirma eficacitatea noilor lor substanțe. Cei mai buni compuși au obținut rezultate cel puțin la fel de bune ca antibioticele convenționale. De asemenea, a fost depusă o cerere de brevet pentru aceste ingrediente active. „Aceste rezultate inițiale ne oferă încredere că suntem pe drumul cel bun", spune Hilgeroth. Cu toate acestea, ingredientele trebuie să mai fie supuse altor numeroase teste înainte de a putea fi testate în studii clinice la scară largă la om. Astfel, poate dura mai mult de zece ani până când substanțele oamenilor de știință din Halle, Würzburg și Greifswald ar putea deveni un medicament comercializabil

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel