ANPP, campanie de conștientizare: "Cunoaşte-ţi pulsul în fiecare zi şi salvează inima de aritmii!"

Atac de cord, boli cardiace
Campania de conștientizare "Cunoaşte-ţi pulsul în fiecare zi şi salvează inima de aritmii!" a fost lansată de ANPP.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) lansează campania de conştientizare "Cunoaşte-ţi pulsul în fiecare zi şi salvează inima de aritmii!". Evenimentul vine în contextul în care peste 200.000 de cazuri unice cu fibrilaţie atrială s-au înregistrat în spitalele din România în decursul unui an.

"Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) (...) se alătură campaniei internaţionale lansate de AF Association sub denumirea "Detect, Protect, Correct and Perfect", care îşi propune educarea publicului cu privire la detectarea cu uşurinţă a fibrilaţiei atriale printr-o simplă verificare a pulsului, fapt ce poate preveni accidentul vascular cerebral", afirmă reprezentanţii asociaţiei, într-un comunicat depresă citat de agerpres.ro.

Potrivit unui studiu al ANPP, 8.200 de români mor în fiecare an în urma unui accident vascular cerebral cauzat de fibrilaţia atrială. „Pacienţii cu fibrilaţie atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) dacă nu este diagnosticat şi tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC”, arată prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, citat de aceeași sursă.

De asemenea, el a mai arătat că noile tratamente(anticoagulante) nu mai necesită monitorizare permanentă. „Prin această prevenţie reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienţii diagnosticaţi şi trataţi. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilaţie atrială, rămâne cu deficite neurologice importante şi care dau dizabilitate/ invaliditate pe termen lung: invaliditate motorie şi cognitivă, depresie etc, inclusiv afectarea familiilor acestor pacienţi" a mai declarat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu.

Fibrilaţia atrială este o tulburare de ritm cardiac, care face ca inima să pulseze neregulat. Cea mai simplă modalitate de a detecta tulburările de ritm cardiac aşa cum este fibrilaţia atrială este printr-o simplă verificare a pulsului. Dacă nu este tratată, cheagurile care se formează în atrii pot migra și ajung în vasele de sânge unde pot obtura circulația, priducând embolie. "Dacă este tratată necorespunzător, adică dacă se folosesc anticoagulante în cantitate insuficientă, cheagurile persistă, iar dacă sunt în cantitate mai mare, avem un accident vascular cerebral hemoragic", explică Paul Istrătescu, medic Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel