Anorexie: ceaiurile de plante care pot fi de ajutor

Femeie slabă
Anorexia este o tulburare psihică şi este caracterizată printr-o reducere anormală a greutăţii corpului. Persoanele anorexice se consideră grase, au o imagine deformată despre propriul corp, astfel că pofta de mâncare scade treptat.

Anorexia poate fi o boală foarte gravă, cu urmări la fel de grave, ce pot duce chiar la deces, dacă nu se intervine la timp.

Medicul și psihologul sunt cei care vor stabili forma de tratament, dar pe lângă asta, fitoterapeuții pot ajuta cu terapii cu plante. Fiindcă vorbim de ceaiuri din plante, este evident că vor fi de folos, atât prin efectul hidratant, cât şi prin cel al conţinutului plantelor. ”Se recomandă plante tonic-amare şi aromatice, care vor stimula secreţiile salivare şi gastrice. Atenţie, însă, nu se vor utiliza de către persoanele cu hiperaciditate şi ulcer gastric”, explică profesorul biolog Maria Pop, autorul cărţii ”Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare”. Ea arată, că pot fi folosite plante precum ghinţura, tintaura, anghinarea. ”În caz de anorexie, care poate fi însoţită de colecistită şi hipercolesterolemie, alte plante care stimulează pofta de mâncare sunt anasonul, feniculul, coriandrul sau lichen de piatră”, mai spune autoarea în cartea sa.

Senzaţia de greaţă poate apărea în diferite situaţii precum mersul cu maşina sau sarcină, dar şi în cazul unor boli. ”Cauzele pot fi indigestie, intoxicaţie alimentară, chimică sau alcoolică, afecţiuni hepato-biliare, sarcină, meningită, tumori cerebrale, emoţii puternice, frică, afecţiuni cardiace sau renale, migrene”, mai arată profesorul biolog Maria Pop.

Ea recomandă plantele cu acţiune calmantă şi antiemetică, cu conţinut de uleiuri esenţiale. ”Rizomi de ghimbir – înlătură răul de circulaţie, chiar şi pentru gravide şi copii, se foloseşte sub formă de masticaţie, ceai sau sirop”, scrie Maria Pop în cartea sa.

Menta, valeriana, pelinul, lavanda, busuiocul, mărarul chimenul sau roiniţa, toate sunt plante menţionate de ea ca fiind utile în stările de greaţă sau vomă.
”Ceaiurile se beau reci, prin înghiţituri rare, de preferat neîndulcite sau îndulcite cu îndulcitor natural din ştevie sau miere. Bolnavul va sa întins pe pat, va respira profund şi va bea ceaiuri reci sau apă plată. Alimentaţia va fi bazată pe supe de zarzavat, orez, cartofi, toate pasate. Se vor consuma sucuri de fructe sau se va ţine în gură o bucată de zahăr pe care s-au pus câteva picături de ulei esenţial de mentă”, mai completează profesorul biolog Maria Pop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel