Anevrisme: detectate cu ajutorul Inteligenței Artificiale?

Creier
Anevrismele cerebrale ar putea fi detectate printr-un algoritm de Inteligență Artificială. La Universitatea Stanford s-au făcut câteva teste clinice.

Cercetătorii de la Stanford, radiologi, experți medicali și informaticieni, au creat un algoritm de Inteligență Artificială care să detecteze anevrismelor cerebrale. Despre noul instrument, dezvoltat de oamenii de știință de la Stanford, și cum ar putea el ajuta medicii din toată lumea este descris într-un articol publicat în urmă cu două zile în JAMA Network Open, informează un comunicat al Universității Stanford.

Studiul acesta este un exemplu prin care oamenii se implică în procesul de diagnostic, ajutat de un instrument de Inteligență Artificială.

Anevrisme, inteligență artificială: sute de imagini

Instrumentul a fost construit în jurul unui algoritm numit HeadXNet și a îmbunătățit capacitatea clinicienilor de a identifica corect anevrismele. Deși cercetarea s-a dovedit un succes, echipa de studiu - care însumează experiență în Machine Learning, Radiologie și Neurochirurgie – apreciază că e nevoie de investigații suplimentare ca să evalueze noul instrument înainte să fie folosit pe scară largă, de medici de pe glob.

Cercetătorii detaliază cum combinația scanărilor creierului pentru semnele unui anevrism poate însemna scrolling-ul prin sute de imagini, iar anevrismele vin în mai multe dimensiuni și forme și unghiuri dificile. "Căutarea unui anevrism este una dintre sarcinile cele mai solicitante de muncă și cele mai importante pe care radiologii le îndeplinesc", afirmă Kristen Yeom, profesor asociat de Radiologie și co-autor al lucrării, citată de news.standford.edu.

Anevrisme, inteligență artificială: provocarea

Provocarea mare a fost crearea unui instrument de Inteligență Artificială capabil să proceseze cu precizie sute de imagini 3D și să completeze practica clinică de diagnosticare. De aceea au adus în echipa lor pe Christopher Chute, un student absolvent în domeniul informaticii.

Instrumentul a fost programat în așa fel încât să evidențieze locurile exacte ale anevrismelor. Cu ajutorul instrumentului, clinicienii au identificat corect anevrisme mai mari și, prin urmare, au micșorat rata de "ratare" a unui anevrism. Specialiștii speră ca algoritmul creat să-i ajute să identifice alte boli în interiorul și în exteriorul creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel