Anemia: simptome, tipuri și cauze. Primul semn că ai anemie și ce semnal îți transmite corpul

Anemia - Foto: Freepik @Saiful52
Primul semn că ai anemie. Ce semnal îți transmite corpul dacă ai anemie și câte tipuri de anemie există.

Anemia este o afecțiune în care numărul de globule roșii sau concentrația de hemoglobină din acestea este mai mică decât normal. Hemoglobina este necesară pentru a transporta oxigenul, iar dacă aveți prea puține globule roșii sau anormale, sau nu aveți suficientă hemoglobină, va exista o capacitate scăzută a sângelui de a transporta oxigenul către țesuturile organismului. Acest lucru duce la simptome precum oboseală, slăbiciune, amețeli și dificultăți de respirație, printre altele.

Concentrația optimă de hemoglobină necesară pentru a satisface nevoile fiziologice variază în funcție de vârstă, sex, elevația de reședință, obiceiurile de fumat și starea de graviditate.  Anemia poate fi cauzată de mai mulți factori: deficiențe nutritive prin diete inadecvate sau absorbție inadecvată a nutrienților, infecții (de exemplu, malarie, infecții parazitare, tuberculoză, HIV), inflamații, boli cronice, afecțiuni ginecologice și obstetricale și tulburări ereditare ale globulelor roșii.

Cea mai frecventă cauză nutrițională a anemiei este deficitul de fier, deși deficiențele de acid folic, vitaminele B12 și A sunt, de asemenea, cauze importante. 

Anemia este o problemă gravă de sănătate publică la nivel mondial, care afectează în special copiii mici, adolescentele și femeile aflate la menstruație, precum și femeile însărcinate și femeile aflate în perioada postpartum. OMS estimează că 40% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 59 de luni, 37% dintre femeile însărcinate și 30% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani din întreaga lume sunt anemice, potrivit OMS.

Cel mai frecvent simptom al anemiei este oboseala. Alte simptome comune includ:

- ten palid

- o bătaie rapidă sau neregulată a inimii

- dificultăți de respirație

- dureri în piept

- dureri de cap

- amețeală

Cu toate acestea, simptomele variază de la o persoană la alta. Unele persoane cu anemie ușoară pot prezenta puține sau niciun simptom, scrie Medical News Today.

Cum știi că ai anemie? Cauzele care duc la anemie

Anemia este diagnosticată pe baza scăderii concentrațiilor de hemoglobină din sânge sub anumite praguri stabilite în funcție de vârstă, sex și stare fiziologică. Anemia este considerată un simptom al unei (unor) afecțiuni subiacente.

Anemia poate fi cauzată de mai mulți factori: deficiențe de nutrienți, dietă inadecvată (sau absorbția inadecvată a nutrienților), infecții, inflamații, boli cronice, afecțiuni ginecologice și obstetricale și tulburări ereditare ale globulelor roșii.

Deficitul de fier, cauzat în principal aportului inadecvat de fier din alimentație, este considerat cea mai frecventă deficiență nutrițională care duce la anemie.

Deficiențele de vitamina A, folat, vitamina B12 și riboflavină pot duce, de asemenea, la anemie, datorită rolului lor specific în sinteza hemoglobinei și/sau producerea eritrocitelor. Alte mecanisme includ pierderile de nutrienți (de exemplu, pierderea de sânge în urma infecțiilor parazitare, hemoragia asociată nașterii sau pierderile menstruale), absorbția deficitară, rezervele scăzute de fier la naștere și interacțiunile nutrienților care afectează biodisponibilitatea fierului.

Infecțiile pot fi o altă cauză importantă a anemiei, în funcție de povara locală a bolilor infecțioase, cum ar fi malaria, tuberculoza, HIV și infecțiile parazitare. Infecțiile pot afecta absorbția și metabolismul nutrienților (de exemplu, malaria, ascaridioza) sau pot provoca pierderi de nutrienți (de exemplu, schistosomiaza, infecția cu anchiloză). Multe afecțiuni cronice diferite pot provoca inflamații și pot duce la anemie de inflamație sau anemie de boală cronică. Infecția cu HIV provoacă anemie printr-o gamă largă de mecanisme, inclusiv producția ineficientă sau distrugerea excesivă a globulelor roșii, pierderea de sânge și efectele secundare ale tratamentului medicamentos, scrie OMS.

Pierderile menstruale abundente și constante, expansiunea volumului sanguin matern în timpul sarcinii și pierderile de sânge în timpul și după naștere, în special în cazurile de hemoragie postpartum, duc în mod obișnuit la anemie.

În plus, în unele regiuni, tulburările ereditare ale globulelor roșii sunt o cauză frecventă a anemiei. Acestea includ afecțiuni precum α- și β-talasemia datorate unor anomalii ale sintezei hemoglobinei, bolile falciforme datorate unor modificări ale structurii hemoglobinei, alte hemoglobinopatii datorate unor variante ale genei hemoglobinei, anomalii ale enzimelor celulelor roșii sau anomalii ale membranei globulelor roșii.

Tipuri de anemie

Există multe forme de anemie, iar unele tipuri comune de anemie includ:

- anemia feriprivă

- anemia cu deficit de vitamina B12

- anemia aplastică

- anemia hemolitică

1. Anemia feriprivă

Cea mai frecventă formă de anemie, anemia feriprivă implică faptul că organismul produce prea puține globule roșii din cauza lipsei de fier din organism. Aceasta poate apărea ca urmare a:

- unei diete sărace în fier

- menstruație abundentă

- donarea frecventă de sânge

- antrenament de anduranță

- anumite afecțiuni digestive, cum ar fi boala Crohn

- medicamente care irită mucoasa intestinală, cum ar fi ibuprofenul

Anemia feriprivă poate provoca simptome care includ:

- oboseală

- amețeală

- extremități reci

2. Anemia carențială de vitamina B12

Vitamina B12 este esențială pentru producerea de globule roșii. Dacă o persoană nu consumă sau nu absoarbe suficientă B12, numărul său de globule roșii poate fi scăzut.

Unele simptome includ:

- dificultăți de mers

- confuzie și uitare

- probleme de vedere

- diaree

- glosită, care este o limbă netedă, roșie

3. Anemia aplastică

Această afecțiune rară a sângelui apare atunci când măduva osoasă nu poate produce suficiente globule roșii noi. Cel mai adesea este rezultatul unei boli autoimune care dăunează celulelor stem. Aceasta apare în ciuda faptului că aveți niveluri normale de fier.

Aceasta poate provoca simptome precum:

- oboseală

- infecții frecvente

- erupții cutanate

- vânătăi ușoare

4. Anemia hemolitică

Acest tip de anemie apare atunci când globulele roșii sunt distruse mai repede decât poate organismul să producă altele noi. O varietate de afecțiuni pot provoca acest lucru, cum ar fi bolile autoimune, infecțiile, problemele măduvei osoase și afecțiunile moștenite, cum ar fi boala celulelor falciforme și talasemia.

Anemia hemolitică poate provoca simptome care includ:

- amețeli

- slăbiciune

- icter

- urină închisă la culoare

- febră

- dureri abdominale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel