La vârsta a doua, prevenția...
Un nou studiu a constatat că un medicament HIV reduce semnificativ inflamația asociată vârstei și alte semne de îmbătrânire la șoareci, printre are și Alzheimer.
„Acest lucru este promițător pentru tratarea tulburărilor legate de vârstă, inclusiv Alzheimer", a spus John Sedivy, profesor de științe medicale și biologie la Universitatea Brown. „Și nu numai Alzheimer, ci și multe altele: diabetul de tip 2, Parkinson, degenerescența maculară, artrita, toate aceste lucruri diferite. Acesta este scopul nostru". Inflamația legată de vârstă este o componentă importantă a tulburărilor asociate vârstei.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate astăzi în revista Nature. Proiectul colaborativ de cercetare a inclus cercetători de la Brown, Universitatea New York, Universitatea din Rochester, Université de Montréal și Facultatea de Medicină de la Universitatea din Virginia.
Potrivit lui Sedivy, medicamentul HIV acționează prin stoparea activității retrotranspozonului în celulele bătrâne. Retrotranspozonii - secvențe ADN capabile să se replice și să se deplaseze în alte locuri - formează o fracție substanțială a genomului uman. Ei sunt legați de retrovirusurile antice care, atunci când sunt lăsate necontrolate, pot produce copii ale ADN-ului care se pot introduce în alte părți ale genomului unei celule. Celulele au dezvoltat metode de a controla aceste „gene săltărețe", dar odată cu creșterea celulelor, retrotranspozonii pot scăpa de acest control, au arătat cercetări anterioare din laboratorul lui Sedivy.
În lucrarea publicată în Nature, echipa de cercetare a arătat că o clasă importantă de retrotranspozoni, numită L1, a scăpat de controlul celular și a început să se reproducă în ambele celule senescente: umane - celule bătrâne care nu mai sunt divizate - și cele de la șoareci. Replicarea retrotranspozonului, în special copii ADN ale L1, este detectată de un răspuns imun antiviral, numit răspunsul interferonului, și declanșează, în cele din urmă, inflamația în celulele vecine, au aflat cercetătorii.
Acești retrotranspozoni sunt prezenți în fiecare tip de țesut, ceea ce îi face suspecți convingători pentru o componentă unificată a îmbătrânirii celulare, a spus Sedivy. Înțelegând asta, echipa a descoperit răspunsul la interferon, mecanismul potențial prin care aceste genuri de salturi pot provoca inflamații celulare fără a provoca în mod necesar daune genomului.
„Acest răspuns la interferon a schimbat complet jocul", a spus Sedivy, observând și că este greu de urmărit în cazul în care elemente inserate transpozabile noi s-au strecurat într-un genom care conține un număr mare de secvențe de retrotranspozoni inactive și active.
Copiile care stimulează interferonul ADN-ului L1 necesită o proteină specifică numită transcriptază inversă. HIV și alte retrovirusuri necesită, de asemenea, proteinele transcriptazei inverse ca să se reproducă, a spus Sedivy. De fapt, AZT, primul medicament dezvoltat pentru a trata HIV / SIDA, oprește transcriptaza inversă a HIV. Cockteilurile curente multi-medicament utilizate pentru a trata sau preveni HIV / SIDA conțin și acum inhibitori specifici de transcriptază inversă. Sedivy și colegii săi s-au gândit că această clasă de medicamente poate împiedica retrotranspozonii virali asemănători L1 să se replice și, astfel, pot preveni răspunsul imun inflamator.
Echipa a testat șase inhibitori diferiți de transcriptază HIV pentru a vedea dacă ar putea bloca activitatea L1 și răspunsul la interferon. Iar un medicament generic pentru HIV s-a evidențiat datorită activității sale și a efectelor secundare scăzute.
Creșterea celulelor umane în prezența acestui edicament nu a avut impact asupra a când celulele au ajuns la senescență sau au ucis celulele senescente, a spus Sedivy. Dar medicamentul a scăzut răspunsul la interferon și fenotipului secretor asociat senescenței (SASP) - caracteristici importante ale celulelor senescente care promovează inflamația în vecinătatea lor.
„Când am început să administrăm acest medicament pentru HIV șoarecilor, am observat că a avut aceste efecte antiinflamatorii uimitoare", a spus Sedivy. „Explicația noastră este că, deși L1-urile sunt activate relativ târziu în senescență, răspunsul la interferon consolidează răspunsul SASP și este responsabil pentru inflamația asociată vârstei".
„Tratamentul șoarecilor în vârstă de 26 de luni (aproximativ echivalent cu oameni la 75 de ani) cu respectivul medicament timp de două săptămâni a redus dovezile atât a răspunsului la interferon, cât și a inflamației. Tratarea șoarecilor cu vârsta de 20 de luni cu același medicament timp de șase luni a redus și semnele de pierdere a grăsimilor și a mușchilor, precum și cicatrizarea rinichilor".
Rezultatele au fost incurajatoare, a spus Sedivy, dar mai sunt multe de făcut. „Dacă tratăm cu lamivudină, avem un efect tangibil în răspunsul și inflamația interferonului", a arăyat el. „Dar nu merge destul de repede la normal. Putem rezolva o parte a problemei, dar nu înțelegem încă pe deplin toată problema îmbătrânirii. Transcriptazele inverse ale L1 sunt cel puțin o parte importantă a acestei dezordini".
Sedivy este dornic să testeze constatările la oameni. Mai exact, el ar dori să înceapă studii clinice cu lamivudină pentru diferite afecțiuni asociate vârstei, cum ar fi fragilitatea, boala Alzheimer și artrita. Medicamentul, care a fost aprobat de Administrația pentru Alimentație și Medicamente (FDA) în 1995, a fost utilizat zeci de ani în tratamentul HIV / SIDA, iar activitatea farmacologică și siguranța acestuia sunt bine documentate, a spus Sedivy. Noile studii clinice ar putea fi eficientizate și axate pe eficacitatea lui în tratarea tulburărilor legate de vârstă, a adaugat el.
El ar dori, de asemenea, să dezvolte un nou inhibitor al transcriptazei inverse, special pentru transcriptaza inversă L1. Pentru a ajuta la dezvoltarea unui tratament specific cu efecte secundare minime, structura moleculară a transcriptazei inverse a L1 trebuie determinată, a adăugat el. Cercetătorii ar putea dezvolta și alte tipuri de medicamente care vizează retrotranspozonii L1.
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...