Alzheimer, efectul devastator al excesului de zahăr
25 sep, 10:44
Prea mult zahăr ar putea duce la complicații neurologice. 

 Într-un studiu publicat în revista medicală Frontiers in Aging Neuroscience, cercetătorii au descoperit că o supraactivare a fructozei din creier poate contribui la dezvoltarea Alzheimerului.

Cercetarea a fost condusă de o echipă de neurologi și experți în metabolismul fructozei. Dovezile nu numai că indică legătura dintre excesul de zahăr și declinul cognitiv, dar ajută și la explicarea asocierii dintre sănătatea metabolică și Alzheimer.

 „Metabolismul fructozei”

Există două tipuri comune de zaharuri: fructoza și glucoza.

Fructoza este un zahăr natural, care se găsește în fructe, sucuri de fructe și miere. De asemenea, reprezintă 50% din majoritatea zaharurilor de masă, ceea ce înseamnă că poate fi prezent în alimentele procesate, băuturile răcoritoare, produsele de patiserie și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză - cam orice, cu zaharuri adăugate.

Glucoza, pe de altă parte, este un tip de zahăr simplu, mai puțin dulce decât fructoza. Când se deplasează spre sânge, devine ceea ce în mod obișnuit cunoaștem ca zahăr din sânge.

Un studiu din 2017, realizat de oamenii de știință de la Yale, a constatat că atunci când oamenii au niveluri ridicate de zahăr din sânge ore în șir, creierul începe să supraproducă fructoză. Acest mecanism se numește metabolismul fructozei și este frecvent la diabetici de tip 2.

Cum  influențează riscul Alzheimer

"Când metabolismul fructozei apare din cauza consumului excesiv de zahăr, creierul intră în epuizare. Procesul glicolizei neuronale consumă energia cerebrală necesară, făcând neuronii creierului mai puțin funcționali sau viabili în timp", explică autorul studiului, dr. Richard Johnson, într-un comunicat de presă.

Mai mult, exhipa de cercetare susține că "boala Alzheimer este o boală modernă determinată de modificări ale stilului de viață alimentar în care fructoza poate perturba metabolismul cerebral și funcția neuronală”, se arată în studiul său.

Cercetarea sugerează că excesul de fructoză poate crește metabolismul fructozei în creier. Procesul în cele din urmă îndepărtează energia de alte funcții cerebrale necesare. În timp, acest lucru poate duce la dezvoltarea bolii Alzheimer - deși trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma teoria.

 

 


Ştiri Recomandate

CARBOPLATINUM - prospect
BETAMETHASONUM - prospect
ACIDUM ALENDRONICUM – prospect
LEUPRORELINUM - prospect
Munca fizică grea crește semnificativ riscul de demență
Spitalul unde COVID suspendă concediile de odihnă
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri