Albirea dentară, metode și cine NU o poate face. 5 alimente care strică și îngălbenesc dinții. Iancu: Lămâia, bicarbonatul, căpșunile NU albesc

Albirea dentara - Foto: Freepick @aleksrybalko
EXCLUSIV
Albirea dentară - ce înseamnă, cine nu o poate face, care sunt toate metodele prin care ne putem albi dinții și care sunt alimentele care ne strică dinții.

Din ce în ce mai mulți oameni plătesc pentru dinți mai strălucitori și mai albi.

Albirea dinților presupune albirea dinților pentru a-i face mai luminoși. Nu vă poate face dinții strălucitor de albi, dar vă poate lumina culoarea existentă cu câteva nuanțe. Dinții pot fi colorați sau decolorați dintr-o varietate de motive. Dacă doriți să îi faceți mai strălucitori și mai albi, puteți face acest lucru în siguranță și există mai multe opțiuni din care puteți alege.

Albirea dinților este o formă de stomatologie și ar trebui să fie efectuată numai de către un medic dentist sau de către un alt profesionist dentar reglementat, cum ar fi un igienist dentar sau un terapeut dentar, pe baza prescripției unui medic dentist.

Unele saloane de înfrumusețare oferă servicii de albire a dinților, dar acest lucru este ilegal dacă nu este prezent un medic stomatolog și vă poate pune în pericol sănătatea orală.

Medicul stomatolog Ștefania Andrada Iancu ne-a vorbit despre albirea dinților, despre ce înseamnă și cine poate urma un astfel de tratament, ce metode de albire există și care sunt alimentele care dăunează grav dinților.

DC Medical: Ce înseamnă albirea dentară și cine poate urma un astfel de tratament.

"Albirea dentara reprezintă tehnica de deschidere a nuanței dinților prin reacția substanței de albire cu smalțul.

Nu toți pacientii pot beneficia de albire dentară. Dacă pacientul are indicație pentru albire, tehnica de albire se stabilește împreună cu medicul. Cariile sau defectele de structură din diferite afectțiuni (amelogeneza imperfectă) sunt situații în care este contraindicata albirea dentară. 

De asemenea, pacienții care dorec să își albească dinții trebuie să știe că rezultatul nu este stabil în timp, dar poate fi menținut pe o perioadă mai îndelungată dacă sunt respectate anumite obiceiuri alimentare. Spre exemplu, cafeaua, tutunul, ceaiurile, vinul roșu trebuie evitate pentru menținerea rezultatului pe o perioada mai lunga de timp", a declarat medicul stomatolog Ștefania Andrada Iancu, în exclusivitate pentru DC Medical.

DC Medical: Care sunt toate metodele prin care ne putem albi dinții? Odată albiți, dinții rămân albi pentru totdeauna?

"Albirea dentară se poate face în două feluri acasă, de către pacient, cu ajutorul unor gutiere (conformatoare din plastic) sau în cabinet.

În ambele metode se utilizează, la recomandarea medicului, substanțe special create de firmele producătoare de produse dentare. La baza procesului se utilizează peroxid de hidrogen de diferite concentrații ce acționează asupra structurii smalțului. Acestea sunt singurele tehnici de albire pe care doresc să le prezint, pentru că toate celelalte variante oferite pe piață nu le încurajez.

Am întâlnit frecvent pacienți cu un rezultat inestetic sau cu leziuni grave ale smalțului sau ale gingiei din cauza unor tehnici de albire (ape de gură, benzi, geluri din comerț) care nu sunt recomandate de medici", a mai spus Ștefania Andrada Iancu.

DC Medical: Lămâia, bicarbonatul, căpșunile pot fi folosite pentru albirea dinților?

 

Ca în cazul oricărei afecțiuni, și în stomatologie există teorii conform cărora unele alimente ar albi dinții în mod natural. Printre acestea se numără lămâia, bicarbonatul sau chiar căpșunile. 

Ei bine, potrivit medicului Ștefania Andrada Iancu, utilizarea acestor leacuri băbești pentru albirea dinților sunt complet greșite și afectează mai mult dinții decât să-i ajute. 

"Nu recomandăm metode alternative de albire a dinților precum rețetele bunicilor.

Lămâia crează un mediu acid care erodează smalțul dinților dacă reprezintă un obicei alimentar frecvent.

Bicarbonatul este abraziv și lezează gingia, iar căpșunile nu ajuta cu nimic pentru albirea dentară", ne-a mai spus medicul.

Top 5 alimente care strică și îngălbenesc dinții

 

Medicul stomatolog ne-a enumerat și principalele 5 alimente care ne strică și îngălbenesc dinții.

Astfel, potrivit ei, cele 5 sunt:

1. zahărul și carbohidrații produc cariile dentare

2. vinul roșu

3. sfecla

4. oțetul balsamic

5. ceaiul verde/negru

6. cafeaua

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel