Alăptarea și vârsta până la care este recomandată. Care sunt beneficiile acestuia

alaptarea si varsta pana la care este recomandata.FOTO Pexels @ MART PRODUCTION
Alăptarea are multiple beneficii, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cifre îngrijorătoare în România.

Alăptarea este modul unic în care i se oferă bebelușului hrana perfectă pentru a crește și a se dezvolta normal, dar mai ales acela de a se crea o legătură profundă între cei doi.

De altfel, OMS recomandă alăptarea exclusivă până 6 luni, începerea diversificării după această vârstă, iar în paralel, și alăptarea, până la 2 ani.

Invitată la ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1, Ruxandra Luca, specialist în parenting, a explicat cum se vede acest lucru din perspectiva mamei cu trei copii, fiecare cu o altă perioadă de alăptare, de la 5 luni la 2 ani.

”Pe Albert (n.r. fiul ce mare) l-am alăptat până la 5 luni, asta pentru că am făcut niște greșeli acolo, în alăptare, pe care nu le-am conștientizat la vremea respectivă, și a mâncat și lapte matern, și lapte praf, iar pe la 5 luni nu am mai avut lapte matern.

Pe al doilea, către un an și 8 luni, când a renunțat singur, iar fetița, care a împlinit 2 ani, weekendul acesta, este în continuare alăptată”, a explicat Ruxandra Luca.

De altfel, susține Ruxandra Luca, un copil renunță la alăptarea la sân în jurul vârstei de 3-4, motiv pentru care, decizia de continuare a alăptării ține, într-o oarecare măsură, și de disponibilitatea mamei respective.

”Alăptarea, în primele 6 luni, înseamnă să stai lângă copil, eventual lăsat când trebuie plecat de acasă. Însă în cazul copiilor mai mare, care mănâncă fructe, legume, carne, lactate, nu mai are nevoie atât de mult, căci laptele matern nu mai reprezintă baza alimentației, este ca un supliment. La 3-4 ani se poate alăpta și la 2 săptămâni, căci tot alăptare se numește”, a mai spus Ruxandra Luca.

Care sunt beneficiile alăptării

Beneficiile alăptării se pot împărți pe două paliere: beneficiile bebelușului, respectiv beneficiile mamei.

Astfel, pentru bebeluș, laptele matern este o hrană naturală, perfectă, care îl ajută să se dezvolte în primul an de viață.

- Laptele matern este un aliment total, conținând toți nutrienții și apa de care are copilul nevoie, în primele 6 luni de viață;

- Conține anticorpi care îl protejează împotriva alergiilor și infecțiilor;

-Ajută la dezvoltarea optimă a creierului;

- Este ușor de digerat, întotdeauna proaspăt , steril și la temperatura optimă;

- Alăptarea la sân favorizează legătura specială dintre mamă și copil. 

România se află printre ultimele locuri, în Europa, la capitolul alăptare, cu numai 12% dintre mame care își alăptează copilul, iar potrivit Ruxandrei Luca, această raportare s-a făcut pentru prima lună de viață.

Printre beneficiile mamei, în ceea ce privește alăptarea:

- Aceasta nu costă, nu necesită pregătire, iar mama este mereu gata de alăptare;

- Ajută la pierderea din greutatea acumulată în timpul sarcinii;

- Facilitează uterul să revină mai repede la dimensiunea normală;

- Contribuie la prevenirea cancerului de sân și ovarian, respectiv, ajută la întărirea oaselor, prevenind astfel osteoporoza.

Conform OMS, laptele matern conține 88,1% apă, 7% lactoză, 3,8% grăsimi, 0,8% proteine, 0,2% vitamine și minerale.

Care sunt alimentele care stimulează lactația

În alăptare sunt indicate alimentele sănătoase, cele care conțin vitaminele D și K, pentru dezvoltarea oaselor, complexul de vitamine B, calciu, fier și altele.

Acestea se regăsesc în:

- terciul de ovăz;

- usturoi;

- semințele de fenicul;

- alimentele bogate în proteine;

- legumele verzi.

Pe de altă parte, trebuie evitate alimentele care pot afecta, în mod negativ, producția de lapte matern: cafeaua, ceaiul, ciocolata; unele lactate; unele condimente; fructe precum citrice, kiwi, ananas și prune; legume care pot cauza gaze intestinale.

Vezi și: Apa, nerecomandată bebelușilor. Poate duce la convulsii, comă, leziuni ale creierului și chiar moarte

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel