Aerul poluat poate crește riscul de Alzheimer. Rolului particulelor fine în funcția cognitivă

Alzheimer Foto: Freepik @moystock140886
Află mai multe despre impactul pe care îl poate avea calitatea aerului asupra creierului și cum poate influența riscul de Alzheimer.

Un studiu publicat în Neurology a constatat că persoanele expuse la niveluri ridicate de poluare atmosferică cauzată de trafic au niveluri ridicate de plăci amiloide în creier, care sunt indicatori cheie pentru boala Alzheimer.

Studiul, condus de Anke Huels, doctor în științe, profesor asistent la Universitatea Emory, se adaugă la dovezile conform cărora particulele fine provenite din poluarea atmosferică legată de trafic afectează cantitatea de plăci amiloide din creier.

Descoperirile fac parte dintr-un număr tot mai mare de cercetări care arată diferitele moduri în care poluarea aerului poate afecta sănătatea în general, inclusiv sănătatea respiratorie și îmbătrânirea pielii. Huels consideră că poluarea aerului poate afecta fiecare organ din corp, ceea ce o face o problemă îngrijorătoare.

Vezi și: Motivele pentru care un stil de viață activ poate preveni demența. Alegerile care influențează funcția cognitivă

Poluarea aerului și riscul de Alzheimer

Un studiu realizat de Huels și colegii săi a examinat țesutul cerebral de la 224 de persoane care au murit la o vârstă medie de 76 de ani. Aceștia au descoperit că cei care au fost expuși la cele mai ridicate niveluri de poluare atmosferică cu particule fine, care sunt particule cu diametrul mai mic de 2,5 microni, aveau mai multe șanse de a avea niveluri mai ridicate de plăci amiloide în creier.

Studiul sugerează că aceste particule pot traversa bariera hemato-encefalică și pătrunde în creier, provocând leziuni. Cei cu o expunere la poluare cu un microgram pe metru cub mai mare decât media în anul dinaintea decesului au fost de aproape două ori mai predispuși să aibă niveluri mai ridicate de plăci. Cei cu o expunere mai mare în cei trei ani dinaintea decesului aveau cu 87% mai multe șanse de a avea niveluri mai ridicate de plăci.

Citește și: Boala cronică de rinichi: recunoașterea semnelor timpurii este esențială. Diabetul poate provoca deteriorarea vaselor de sânge ale rinichilor

Foto: Freepik

Rolul genelor în riscul de Alzheimer

S-a constatat că poluarea atmosferică are cea mai mare legătură cu plăcile amiloide la pacienții fără varianta genetică APOE e4, care este asociată cu riscul de Alzheimer. Acest lucru sugerează că factorii de mediu, cum ar fi poluarea aerului, ar putea fi un factor care contribuie la apariția bolii Alzheimer la pacienții la care boala nu poate fi explicată prin genetică, potrivit Medical News Today.

Dr. Dale Bredesen, neurolog și director senior al Precision Brain Health la Pacific Neuroscience Institute, a explicat că aproximativ 9% dintre persoanele care nu au gena APOE e4 dezvoltă boala Alzheimer, în comparație cu 30% dintre cei care au o copie a genei în ADN și 70% dintre cei cu două copii.

Dr. Bredesen a calificat poluarea aerului cu particule ca fiind un factor rău de mai multe ori, deoarece contribuie la trei tipuri de daune ale organismului care pot provoca boala Alzheimer: inflamație, afectarea fluxului sanguin și toxicitate. De asemenea, el a menționat că există zeci de ucigași silențioși ai bolii Alzheimer, inclusiv apneea de somn, parodontita și intestinul permeabil.

Studiile ulterioare ar putea încerca să reproducă rezultatele în bănci de creiere mai mari, dar cercetătorii au avut acces doar la ultima adresă cunoscută a donatorilor înainte de a muri.

În timp ce comunitatea științifică se confruntă cu implicațiile poluării aerului asupra sănătății neurologice, concluziile acestui studiu reprezintă un apel la acțiune. De la consolidarea reglementărilor de mediu până la punerea în aplicare a modificărilor stilului de viață, atenuarea efectelor poluării aerului este imperativă pentru a proteja sănătatea creierului și pentru a combate riscul crescut de Alzheimer.

Într-o epocă definită de provocările de mediu, căutarea unui aer mai curat apare nu numai ca o chestiune de urgență ecologică, ci și ca un pilon fundamental al sănătății neurologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel