Aditivii alimentari, posibili factori ce cauzează diabet și obezitate

Înghețată
Aditivii din alimentele procesate pot duce la diabet sau obezitate, este concluzia unor cercetări în domeniu. Deși cercetătorii spun că mai e nevoie de studii, efectele pe care le produc în organism sunt clare.

Oricine încearcă să mănânce sănătos știe că trebuie să evite zahărul și grăsimile. Dar puțină lume se gândește să elimine conservanții. Aceștia, utilizați pe scară largă la pâine, produse de patiserie și cofetărie, pot declanșa răspunsurile metabolice legate de diabet și obezitate, arată un nou studiu.

Aditivul numit propionat este, de fapt un acid gras natural produs în intestin. Când este folosit ca aditiv în produsele alimentare procesate, ajută la prevenirea mucegaiului.

Dar, în noul studiu, cercetătorii au descoperit că hrănirea șoarecilor doze mici de propionat cauzează, treptat, rezistență la hormon, care la om este un pecursor al diabetului zaharat, potrivit webmd.com.

O singură doză a crescut nivelul glicemiei și al insulinei

Și când cercetătorii au dat adulților sănătoși o singură doză de propionat, s-a constatat că acesta a stimulat eliberarea de hormoni de creștere a zahărului din sânge și o creștere ulterioară a insulinei.

„Niciuna dintre acestea nu demonstrează că alimentele care conțin propionat ridică șansele de creștere în greutate și de diabet”, a declarat cercetătorul principal dr. Gokhan Hotamisligil, profesor la Școala de Sănătate Publică din Harvard. "Ideea nu este să spunem că acest aditiv este rău", a subliniat el.

În schimb, Hotamisligil a spus că echipa sa este interesată să înțeleagă efectele - bune sau rele - ale diferitelor "molecule" pe care le consumă oamenii în dietele lor.

"Există puține dovezi științifice despre multe lucruri pe care le introducem în corpul nostru prin mâncare", a spus el. "Propionatul este doar un exemplu."

Cu toate acestea, a spus Hotamisligil, concluziile ridică o întrebare importantă: ar putea un consum de lungă durată de propionat să fie un factor care contribuie la obezitate și diabet zaharat?

Informații puține despre aditivii „siguri”

Când vine vorba de produsele alimentare procesate, îngrijorarea este de obicei îndreptată spre ingrediente precum zahărul și grăsimile. Dar există și o serie de aditivi care, conform Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente, sunt "recunoscuți în general ca fiind siguri".

Cu toate acestea, în ciuda statutului „produs sigur”, există, în general, puține cunoștințe despre modul în care acestea ar putea afecta, potrivit Hotamisligil.

Dr. Emily Gallagher este profesor asistent de endocrinologie la Scoala de Medicina din Sinai Icahn din New York City.

Ea a fost de acord că este important să se sapă în potențialele efecte metabolice ale aditivilor alimentari.

"Oamenii se pot uita la etichetele produselor alimentare și cred că fac alegeri sănătoase", a spus Gallagher, care nu a participat la studiu. „Dar, fără știința noastră, cantități foarte mici din anumiți aditivi din produsele alimentare pot provoca efecte metabolice dăunătoare. Totuși, este prea devreme să îndrepți degetul spre propionat”, potrivit lui Gallagher.

Studiul a fost publicat în 24 aprilie în Science Translational Medicine.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel