Această vitamină îți protejează...
„Din punct de vedere dermatologic, foliculita înseamnă o infecție a foliculului pilo-sebaceu, care este dată de obicei de microbi din grupul cocilor. Din nefericire, prin foliculită marea majoritate a pacienților mei și a populației în general, înțelege o inflamație sau o încarnare a firelor de păr de pe anumite zone, care determină un aspect urât, ca și cum ar fi să le spunem niște coșuri, popular vorbind, la nivelul respectiv, și care se tratează extrem de dificil. Deci este foarte greu de scăpat de ea. Medical, această încarnare a firului de păr se numește pili recurvati, e cu totul altceva. Dar, într-adevăr, popular, multe paciente care vin și spun că ss-au prezentat pentru foliculită, s-au prezentat de fapt pentru aceste fire încarnate, dintre acre unele fac o reacție inflamatorie, adică zona se înroșește, după aceea devine maro – vineție, crește în volum, iese la suprafața pielii propriu-zis, este foarte inestetică și uneori este foarte dureroasă. Și aceasta, din nefericire, le mănâncă foarte multă energie și foarte multă preocupare, pentru că acum, cosmetic vorbind, nu mai este acceptabil ca femeia să nu fie epilată, cel puțin să zicem pe picioare, și lucrul acesta se agravează în perioadele în care te epilezi clasic”, a explicat cunoscutul medic dermatolog Viviana Iordache, EXCLUSIV la DICȚIONAR DC MEDICAL.
Dar cum îți dai seama că este foliculită și nu un fir de păr încarnat și inflamat și de ce nu trebuie să ne tratăm după ureche? Diferența o face medicul dermatolog, a subliniat dr Viviana Iordache. Și la fel, și tratamentul tot el trebuie să îl prescrie, pentru că există riscul să-ți faci mult rău aplicându-ți după ureche tot felul de medicamente și soluții.
„Dacă zona respectivă prezintă aceste leziuni, pe perioada pe care ne epilăm clasic, de obicei este vorba de această pseudofoliculită sau de foliculita dată de suprainfecția pe pili recurvati. Ș în general diagnosticul se pune la medicul dermatolog. Pentru că foarte multă lume, asociind acest cuvânt, cuvântul „ită” de obicei însemnând ceva infecțios, amigdalită, apendicită înseamnă o inflamație, o infecție, abuzează de tratamente dezinfectante sau antibiotice. Fie că vorbim de cele locale, fie că vorbim, în cazuri dramatice, chiar de cele autoadministrate pe cale orală. Aceste antibiotice nu au nicio legătură cu afecțiunea propriu-zisă, deci ele nu vor determina o îmbunătățire a situației zonei, în schimb vor deranja flora saprofită și atunci pacienta respectivă se va trezi cu probleme de contaminare pe termen lung, mai ales dacă mai și umblă să scobească zona respectivă și încearcă să scoată firele alea încarnate sau chiar vor folosi soluții antiseptice, clasica betadină sau alcoolul, care vor determina deshidratarea zonei respective pe o zonă care și așa este relativ deshidratată. De exemplu, fața anterioară a gambelor este mult mai deshidratată decât spatele aceluiași pacient, chiar dacă pacientul este în general mai seboreic sau mai deshidratat în general. Așa dă tratamentele autoaplicate, repet, mai ales cu lucruri care dezinfectează, sunt complet nerecomandate”, a explicat specialistul.
Cum se tratează corect foliculita, aflați din VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...