Acneea, ce este, de ce și când apare. Ce NU ai voie să mănânci niciodată dacă o ai. Simionescu: Se transformă în BOALĂ

acneea - FOTO: Freepick
EXCLUSIV
Acneea este o afecţiune a pielii care apare atunci când foliculii de păr devin conectaţi cu ulei şi celulele moarte ale pielii.

Acneea provoacă puncte albe, puncte negre sau coșuri. Acneea este cea mai frecventă în rândul adolescenților, deși afectează oameni de toate vârstele.

Cauzele care provoacă acneea

Acneea apare de obicei pe fată, frunte, piept, partea superioară a spatelui şi umeri, deoarece aceste zone ale pielii au cele mai multe glande sebacee. Foliculii de păr sunt conectați la glandele de ulei.

Peretele foliculului se poate umfla și produce un punct alb. Sau dopul poate fi deschis la suprafață și se poate întuneca, provocând un punct negru. Un punct negru poate arăta ca murdăria blocată în pori.

Dar, de fapt, porii sunt congestionați cu bacterii și ulei, care devine maro atunci când este expus la aer. Am discutat cu prof. univ. dr. Olga Simionescu, medic dermatolog despre ce reprezintă acneea.

Acneea este o suferință a legăturii dintre glanda sebacee și firul de păr. O numim noi științific unitatea pilo-sebacee.

Este un exces de sebum la nivelul glandei sebacee care astupă comunicarea cu firul de păr și care determină mai multe tipuri de leziuni, de la papule de culoare roșie până la pustule sau chiar în forme mai severe nuduri.

Acneea este întâlnită de obicei la adolescent, însă există sub formă de vârstă și acneea nou-născutului. Există și acneea adultului, acneea tarda, întârziată după 25 de ani. Adică există mai multe feluri”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, medicul dermatolog Olga Simionescu.

Vezi și: ONU, mesaj "fără precedent" pentru întreaga lume: Val de foamete şi mizerie. Toată lumea riscă să moară de foame în 2023

Acneea, afecțiunea specifică adolescenților

Acneea poate să apară la nou-născuți, la adulți, însă cel mai frecvent se întâlnește în rândul adolescenților

Acneea cea mai frecventă se întâlnește în jurul pubertății, pentru că atunci apare furtuna hormonală.

Ca urmare a numărului foarte mare de cazuri, de exemplu, există milioane de cazuri numai în Statele Unite nou diagnosticate în fiecare an, ce este majoritar considerat normă și atunci nu e privită ca o boală”, a mai precizat medicul.

Când e cazul unui consult de specialitate

Dacă acneea persistă sau este severă este indicat un consult de specialitate.

”Când anume un adolescent sau nu trebuie să se prezinte la dermatolog, atunci când deja se preocupă, leziunile sunt extensive, apar eventual nuduri.

Preocuparea pentru aspectul acesta desfingurant, uneori, este semnificativă și influențează calitatea vieții și atunci este transformată într-o boală și necesită o abordare care nu e întotdeauna foarte simplă”, a mai precizat Olga Simionescu.

Vezi și: Hemoroizi, simptome și cauze. De ce nu e bine să folosești hârtie igienică și care e poziția CORECTĂ pe toaletă

Tratament cu interdicții

Tratamente eficiente acnee sunt disponibile, dar acneea poate fi persistentă. Coşurile şi umflaturile se vindeca încet, iar când unul începe să dispară, altele par să apară.

”Se tratează foarte bine, pentru că specialistul în primul rând identifică tipul de acnee, fiindcă avem acnee care nu e inflamatorie, zicem noi, retențională, care are comedoane, puncte negre, sau puncte albe sau mixte.

Există acne inflamatorie și după ce i se pune diagnosticul acesta referitor la tipul de acneee, după aceea se propune un tratament local și sau un tratament pe cale generală.

Există interdicții, factor precipitanț în acnee și cel mai greu pentru medic este să obțină complianța pacientului, adică să îl determine pe pacient să urmeze un tratament de câteva luni de zile care este și local și general, care nu întotdeauna e foarte simplu.

Interdicțiile sunt soarele, consumul alimentelor picante, variațiile brutale de temperatură, fast food-ul, mâncare ultra-procesată, lactatele în exces”, a mai precizat prof. univ. dr. Olga Simionescu, medic dermatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel