Accese de respirație dificilă la copii. Ce este de făcut? Dr Mihai Craiu explică
20 iul, 09:19
Dr Mihai Craiu explică ce este de făcut în momentul în care cei mici au accese de respirație dificilă. 

Medicul a explicat, pe pagina sa de Facebook, ce trebuie să facă părinții în momentul în care cei mici dezvoltă astfel de probleme de sănătate. 

 

"Una din cauzele de ingrijorare a părinților, ce au copii foarte mici, este apariția acceselor de respirație dificilă. Cand există febră, obstrucție a nasului prin secreții mucoase și tuse, toată lumea are o explicatie - copilul este "răcit".

Ce facem atunci când nu există aceste semne de boală acută și totuși copilul mic respiră greu?

Dacă starea de conștiență este normală, dacă nu există cianoză a buzelor, feței sau a limbii și dacă vocea e normală (sau plânsul e normal, la acei copii extrem de mici care nu vorbesc) atunci este suficient să apelam la medicul de familie pentru un consult de rutină. Dacă situația se agravează brusc și apar oricare din semnele de mai sus (copil areactiv, cu cianoza sau afonie - copil fără voce) mergeți URGENT la spital. Ar putea fi un corp străin în gât.

Cu o excepție...

Priviți acest video cu un sugar răgușit (a cărui voce se modifică la agitație sau plâns) ce respira dificil si părțile moi ale gâtului, deasupra sternului, se infundă de fiecare dată când inspiră. De notat că in somn sau când este perfect liniștit sugarul aceste fenomene dispar, fiind perfect normal zgomotul respirator.

Astfel de situații apar in stridorul laringian congenital (laringomalacie) și sunt prezente incă de la naștere. Respirația dificilă dispare încet, odată cu trecerea timpului apărând maturizarea laringelui. De obicei în 1-3 ani dispar aceste fenomene.

Faceți un consult ORL (pentru laringoscopie) și aveți răbdare. Trece cu timpul, FĂRĂ antibiotice sau cortizon. Nu este o laringită infecțioasă ci un cartilaj mai moale, cu o formă particulară", a scris medicul pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru copii. 

 


Ştiri Recomandate

Andrei Baciu   FOTO: arhivă personală
EXCLUSIV
Vaccinul gripal, Andrei Baciu: numărul dozelor este limitat
Vaccin   FOTO: pixabay
EXCLUSIV
Sezon gripal: perioada de vaccinare începe mai repede anul acesta
ZODIA cu noroc. I se schimbă destinul în curând!
Vaccinare antigripală. Anunțul Ministerului Sănătății
Vaccin   FOTO: pixabay
EXCLUSIV
Rafila la „Totul despre vaccinul gripal 2020-2021”: ”Pandemia e o oportunitate”
Vaccinarea
EXCLUSIV
DEZBATERE ONLINE: Totul despre vaccinul gripal 2020-2021
BENZYLUM BENZOICUM - prospect
LEFLUNOMIDUM - prospect
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri