A născut un copil... cu uterul surorii ei. Miracolul care a uimit întreaga lume și dă speranțe multor femei

Uter copil - Foto: Freepik AI
Ce afecțiune rară a avut mama și cum a fost posibil un astfel de transplant? "Am primit cel mai bun cadou la care am fi putut spera". Ce nume a primit fetița care a venit pe lume.

O fetiţă s-a născut în Marea Britanie în urma unui transplant de uter pe care mama ei l-a primit de la sora sa mai mare, o premieră în această ţară, a anunţat marţi un spital din Londra, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Micuţa Amy Isabel s-a născut la 27 februarie 2025, la Spitalul Queen Charlotte and Chelsea, la doi ani după transplantul de care a beneficiat mama sa, Grace Davidson, în vârstă de 36 de ani, care s-a născut fără uter. Amândouă se află în stare bună.

"Am primit cel mai bun cadou la care am fi putut spera", a declarat proaspăta mamă, exprimându-şi speranţa că în viitor tehnica "va oferi o opţiune suplimentară femeilor care altfel nu şi-ar putea purta propriul copil".

Grace Davidson suferă de o afecţiune rară numită sindromul Rokitansky sau Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH), din cauza căruia uterul este subdezvoltat sau chiar absent. Acest sindrom afectează aproximativ una din 5.000 de femei.

Ovarele femeilor afectate sunt însă intacte şi produc ovule. Un embrion obţinut prin fertilizare in vitro (FIV) a putut fi astfel implantat după transplantul de uter.

Numele fetei aduce un omagiu atât mătuşii sale, Amy Purdie, cât şi lui Isabel Quiroga, chirurgul care a efectuat transplantul, alături de profesorul Richard Smith.

Înainte de donarea uterului, Amy Purdie, în vârstă de 42 de ani, a născut doi copii.

Grace Davidson a trebuit să urmeze un tratament imunosupresor, pentru a se preveni respingerea transplantului.

Intervenţia de transplant a fost realizată în februarie 2023, la centrul de transplant Oxford (sudul Angliei).

"Simt o bucurie imensă. La 25 de ani de la începutul cercetării avem, în sfârşit, un bebeluş", a declarat chirurgul ginecolog Richard Smith, co-responsabil în cadrul programului britanic de donatori vii.

Peste 100 de transplanturi de uter au fost efectuate în întreaga lume după o primă intervenţie de acest tip, realizată în Suedia în 2013, iar în urma lor s-au născut în jur de 50 de copii sănătoşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel