5 superalimente benefice pentru ficat. Sunt eficiente și la reglarea glicemiei

Care sunt cele cinci superalimente benefice pentru sănătatea ficatului. Ele au impact și asupra altor afecțiuni, inclusiv asupra diabetului.

Ficatul este organul cu peste 500 de funcții, o adevărată uzină, fără de care omul nu ar putea trăi, acesta neputând fi înlocuit de un aparat care să îi preia din funcții, așa cum se întâmplă în cazul altor organe, cum ar fi inima sau rinichii.

Ficatul și funcțiile sale

Printre cele mai importante funcții ale ficatului se numără:

- funcția de procesare și stocare a glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și mineralelor, elemente necesare bunei funcționări a organismului;

- sintetizarea glucozei din acidul lactic și metabolizarea produșilor de degradare a globulelor roșii;

- sintetizarea și secreția bilei, produsul important în digestia și absorbția substanțelor nutritive;

- transformarea substanțelor toxice în produși netoxici, care sunt eliminați prin bilă, precum și metabolizarea alcoolului, însă acest lucru se face cu distrugerea unora dintre celulele hepatice;

- metabolizarea și depunerea fierului, precum și metabolismul colesterolului, ficatul fiind locul principal de sinteză a colesterolului și principalul responsabil de nivelul colesterolului din sânge;

- sprijin pentru sistemul imunitar, celulele hepatice captează și digeră bacterii, ciuperci paraziți, resturi celulare filtrate din sânge.

Astfel, starea generală de sănătate depinde foarte mult de sănătatea ficatului, motiv pentru care trebuie să fim atenți cu acesta.

Vezi și: ANMDMR, "decapitată" în criza financiară. Prisada: Odată plecați, oamenii valoroși nu se vor mai întoarce. Au plecat către sectorul privat

5 superalimente bune pentru sănătatea ficatului

Pentru a ne proteja ficatul este nevoie să evităm excesul de zahăr și alcool, precum și să limităm, pe cât de mult se poate, consumul de alimente procesate.

Astfel, nutriționiștii au întocmit o listă cu cele mai bune 5 superalimente care să ne ajute să avem un ficat sănătos, deci și un corp sănătos.

”Mănâncă mai ales o dietă pe bază de plante pentru a beneficia de compușii antiinflamatori și insulino-sensibilizatori. Încercați să mâncați fructe sau legume sau ambele la fiecare masă și gustare pentru a obține o doză continuă de luptători împotriva bolilor", a spus nutriționistul Jill Weisenberger, arată EatThis.

Cele cinci superalimente

1. Ovăzul și secara. Ambele sunt o sursă importantă de fibre, care s-a demonstrat că ajută la pierderea în greutate, dar și la crearea unui echilibru sănătos de bacterii în flora intestinală.

Un consum de alimente bogate în fibre oferă o senzație de sațietate, reducând astfel aportul de calorii. Mai mult decât atât, fibrele cu efect prebiotic stimulează flora intestinală, iar astfel se reduce inflamația și leziunile hepatice.

2. Legumele crucifere. ”Dacă doriți superalimente pentru sănătatea ficatului, nu aș putea recomanda suficient broccoli, kale, varză de Bruxelles și alte legume crucifere. Acestea ajută organismul să se detoxifice în mod natural și să protejeze ficatul de daune, îmbunătățind în același timp funcția sa generală”, spune Weisenberger.

3. Afinele și legumele cu frunze verzi. Acestea fructe și legume au un conținut bogat de fitonutrienți care susțin sănătatea ficatului. 

Afinele sunt o sursă importantă de antioxidanți, iar cercetătorii din Arabia Saudită cred că ar putea fi terapie pentru gestionarea bolilor hepatice legate de vârstă. Concluzia a venit după un test realizat în laborator, asupra unui grup de șobolani bătrâni care erau supraponderali și care prezentau markeri de boli metabolice și disfuncții hepatice. După o lună în care au consumat extract de afine, starea ficatului li s-a îmbunătățit.

4. Cafea, ceai verde și apă. Cel mai bun lucru pentru a vă proteja ficatul este să evitați consumul de alcool, urmat de consumul de apă care să prevină deshidratarea, dar mai ales să vă ajute la buna funcționare a ficatului, spun cei de la American Liver Foundation.

”De asemenea, consumul de apă va reduce probabil consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, care sunt dăunătoare pentru ficat. Alte băuturi sănătoase pentru ficat sunt ceaiul și cafeaua”, spune Weisenberger.

Atât ceaiul, cât și cafeaua au un impact pozitiv asupra glicemiei, însă nu trebuie depășită cantitatea de 3 cești pe zi, deoarece poate crește riscul de boli de inimă și unele tipuri de cancer.

5. Uleiul de măslin este răspândit în dieta mediteraneeană și este un tip de ulei deosebit care acționează împotriva colesterolului ”rău”. Prin conținutul de acid oleic și antioxidanți, uleiul de măsline ajută la reducerea inflamațiilor. De asemenea îmbunătățește sănătatea inimii, prin reducerea tensiunii arteriale, și funcția cerebrală, protejând în acelali timp împotriva bolilor cronice.

Combinația dintre uleiul de măsline și sucul de lămâie este la rândul ei una cu impact în tratarea unor afecțiuni, cum ar fi calculii biliari, durerile articulare și îmbătrânirea prematură.

Vezi și: De ce să mănânci pâine prăjită când ai stomacul sensibil. Pleșea: 4 din 10 dintre noi suferim, la un moment dat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel