5 Simptome CIUDATE care-ți arată că poți avea artrită reumatoidă. Nu apar în articulații!

Inflamația caracteristică pentru artrita reumatoidă afectează mai mult decât articulațiile. Semnele, simptomele și afecțiunile legate de aceasta pot fi resimțite pe tot corpul, inclusiv în urechi, pe piele sau la plămâni. 

Artrita reumatoidă sau RA este o boală autoimună și inflamatorie, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar atacă celulele sănătoase din corpul dvs. din greșeală, provocând inflamații (umflături dureroase) în părțile afectate ale corpului. În cazul artritei reumatoide cele atacate sunt, în principal articulațiile, de obicei mai multe articulații simultan. Dar semne și simptome ale acestei boli cronice pot să apară și în alte zone ale organismului. Iată 5 simptome ciudate care pot fi legate de artrita reumatoidă:

1. Probleme de auz

Cercetătorii au descoperit că pierderea auzului și tinitusul (țiuitul, bâzâitul sau fluieratul constant pe care îl auzi) pot fi legate de artrita reumatoidă. Problemele de auz apar de obicei la persoanele în vârstă care a de fapt artrită reumatoidă de mulți ani, dar poate că nu este diagnosticată.

Experții sugerează mai multe moduri în care artrita reumatoidă poate contribui la problemele de auz:
- Inflamația artritei reumatoide poate deteriora articulațiile minuscule ale urechii (link direct studiu)
- Un nodul reumatoid se poate dezvolta în interiorul urechii, 
- Medicamentele care reduc simptomele artritei reumatoide, inclusiv aspirina și alte antiinflamatoare nesteroidiene (link direct studu) și hidroxiclorochina (link direct studiu), pot provoca ocazional tinitus și / sau pierderea auzului. 

Unele probleme de auz sunt tratabile - de exemplu, nu se mai administrează  antiinflamatoare nesteroidiene iar asta poate inversa simptomele - în timp ce altele pot fi permanente. Chiar și atunci când modificările ale auzului sunt permanente, pot fi luate măsuri pentru a opri sau a încetini pierderea mai departe a funcției. 

2. Sforăitul

Cercetările sugerează o legătură semnificativă între artrita reumatoidă și apneea de somn (link direct studiu), ceea ce face ca respirația să se oprească în mod repetat și să înceapă în timpul somnului. Simptomele includ sforăitul puternic și întreruperea respirației și / sau gâfâitul pentru respirație în timp ce dormiți.

Apneea de somn poate fi diagnosticată și tratată. Tratamentul include de obicei utilizarea unei mașini cu presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii (CPAP) sau a unui alt dispozitiv de tratament pentru a crește aportul de oxigen în timpul somnului.

3. Erupții cutanate

Când inflamația din artrita reumatoidă afectează vasele de sânge (vasculită reumatoidă / vasculită), aceasta poate provoca o varietate de probleme, inclusiv erupții cutanate. Aceste erupții pot apărea ca grupuri de umflături de culoare roșu închis sau violet, ca urticarie sau ca pete roz ridicate de formă neregulată pe piele. Pe pielea mai închisă la culoare, modificările culorii pielii pot fi mai puțin vizibile.

Erupțiile legate de vasculită pot apărea oriunde, dar sunt cele mai frecvente la nivelul picioarelor inferioare. Uneori, aceste erupții sunt mâncărime, dureroase sau care ustură.

În plus, medicamentele biologice utilizate pentru tratamentul artritei reumatoide cresc riscul de erupții cutanate și alte probleme ale pielii (link direct studiu), cum ar fi infecțiile pielii (link direct studiu).

4. Probleme de respirație, tuse cronică sau dureri în piept

Plămânii sunt frecvent afectați de artrita reumatoidă, mai ales dacă boala s-a instalat demult și nu a fost din timp gestionată.

Respirația dificilă însoțită de tuse cronică, oboseală și / sau slăbiciune poate fi un semn de cicatrici cauzate de inflamația cronică a plămânilor. Respirația dificilă, însoțită de febră și / sau durere toracică la respirație, pot fi semne de acumulare de lichid în jurul plămânilor. Atât cicatricile pulmonare, cât și acumularea de lichid în plămâni, pot fi afecțiuni grave și se recomandă asistență medicală.

5. Amorțeală bruscă și temporară la degete sau la picioare sau furnicături

Artrita reumatoidă crește riscul apariției sindromului Raynaud (fenomenul Raynaud sau boala Raynaud). Această afecțiune face ca în unul sau mai multe degete de la picioare să se piardă circulația sângelui. Zona afectată se va simți amorțită și va apărea mai palidă, albă sau albăstruie. În mod obișnuit, există o graniță distinctă între această zonă și țesutul normal colorat. Sindromul Raynaud poate fi declanșat de expunerea la frig, emoții și anumite medicamente (link direct studiu).

În ce privește furnicăturile, un nerv deteriorat sau atins poate provoca amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor, picioarelor sau în alte zone ale corpului. Artrita reumatoidă poate contribui la leziunile nervoase în câteva moduri:

- Țesuturile articulare umflate determină deteriorarea unui nerv (de exemplu, sindromul tunelului carpian poate rezulta din articulațiile umflate la încheietura mâinii)

- Vasculita legată de artrita reumatoidă afectează fluxul sanguin și provoacă leziuni ale nervilor

- Anumite medicamente din tratamentul artritei reumatoide pot provoca, de asemenea, ca efecte secundare, senzația de amorțeală și furnicături (link direct sursa informației)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel