5 secrete pe care s-ar putea să nu le știi despre turmeric

Turmeric, efecte benefice și reacții adverse în organism
Curcuma are beneficii pentru sănătate, nu numai fizice, ci și mentale. 

Printre numeroasele ingrediente și preparate care provin din Asia și încep să devină populare în bucătăriile din lumea occidentală se numără turmericul. Este un ingredient asemănător condimentelor, ce poate fi inclus în mai multe rețete, oferind diferite beneficii pentru sănătate. 

Curcumina: antioxidant, antiinflamator și anticancerigen

 

Efectele turmericului asupra sănătății sunt legate de o substanță galbenă și portocalie numită curcumină, potrivit unui studiu consultat de Institutul Național de Sănătate (NIH).

În principal, curcumina este cunoscută ca având efect antioxidant, antiinflamator și anticancerigen, deci poate preveni și trata diferite boli, de la cancer la boli autoimune, neurologice, cardiovasculare, conform recenziei menționate anterior.

Benefic împotriva stresului și depresiei

 

Acest ingredient a fost folosit în diferite țări asiatice de secole pentru a trata diferite boli, nu numai fizice, ci și psihice. Este cazul stresului și depresiei.

Rezultatele unui alt studiu, publicat în Jurnalul Internațional de Neuropsihofarmacologie, au arătat că turmericul are efecte similare antidepresivelor. 

Bun pentru piele

 

În domeniul dermatologiei, s-a demonstrat că această substanță poate fi utilizată medical pentru a trata o varietate de boli legate de piele.

O analiză sistematică a demonstrat că turmericul are efecte benefice asupra pielii, inclusiv în cazul unor afecțiuni, cum ar fi acneea, alopecia, dermatita atopică, foto îmbătrânirea feței, radiodermatita sau vitiligo.

Citește și 6 motive excelente să adaugi scorțișoară în dietă

În general, există dovezi preliminare că produsele și suplimentele de curcumină pot oferi beneficii terapeutice pentru sănătatea pielii, deși studiile publicate sunt limitate. 

Benefic pentru sportivi

 

Alte cercetări s-au concentrat pe beneficiile turmericului în tratarea afecțiunilor legate de leziunile musculare la sportivi. 

Astfel, mai multe studii au arătat că unele suplimente antiinflamatorii sunt benefice în atenuarea acestor leziuni musculare, la fel ca în cazul suplimentelor care includ curcumină, datorită cărora refacerea musculară crește după exerciții. 

Acest lucru se datorează, așa cum s-a explicat în alte cercetări specifice pe această temă, puterii antiinflamatorii a curcuminei, indicată pentru a trata durerea cauzată de antrenamentele intense.

Contraindicațiile consumului de turmeric

 

În ciuda tuturor acestor beneficii pe care le produce curcuma, turmericul este contraindicat în timpul sarcinii și alăptării, deoarece curcumina și metaboliții săi sunt transferați prin laptele matern la sugari.

Acest lucru este indicat de Raportul Comitetului științific al Agenției Spaniole pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) cu privire la riscurile suplimentelor alimentare cu curcumină, unde se menționează, de asemenea, că nu există informații despre absența efectelor adverse la copiii cu vârsta sub 18 ani, deci aportul acestor substanțe nu este recomandat minorilor de această vârstă. 

De asemenea, AESAN stabilește și citează cercetări care arată că turmericul poate provoca anemie, deoarece această substanță împiedică absorbția corectă a fierului în organism. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel