5 obiceiuri pentru a topi grăsimea de pe burtă. Ele chiar funcționează, trebuie insistat

5 obiceiuri pentru a topi grasimea de pe burta. FOTO: Freepik @jcomp
Grăsimea viscerală crește riscul de mortalitate cu până la 50% la bărbați și 80% la femei. Care sunt cele 5 obiceiuri care te pot ajuta să scapi de ea.

Este cunoscut faptul că a scăpa de grăsimea din jurul burții, ”colăcelul de salvare” cum îl mai alintăm, provoacă cele mai multe bătăi de cap, femeilor și bărbaților, deopotrivă. Și fiecare caută metoda cea mai potrivită pentru a putea să reducă din greutatea corporală, dar și să topească grăsimea viscerală. Aceasta este un factor de risc pentru bolile metabolice, diabet de tip 2 și bolile cardiovasculare, astfel că este nevoie să facem toate eforturile pentru a scăpa de ea.

Cum îți dai seama că este grăsime viscerală

Abdomenul este înconjurat de un ”colăcel” vizibil și cu o textură moale. Rajesh Chotalia, consultant în domeniul sănătății și al bunăstării, a explicat cum ne putem da seama dacă avem grăsime viscerală, dar și care este riscul de mortalitate în cazul persoanelor care au astfel de grăsime.

”Puteți avea un IMC mai mare și puteți avea o grăsime viscerală scăzută, ceea ce este sănătos, și puteți avea un IMC mai mic, dar o grăsime viscerală ridicată, iar acest lucru este foarte riscant. Acest lucru se numește uneori grăsime slabă.

De ce este acest lucru atât de periculos? Pentru că această grăsime pune presiune pe organele vitale interne, cum ar fi rinichii, inima, stomacul și intestinele, și făcând acest lucru, creează o povară asupra organelor vitale”, spune consultantul, citat de EatThis. De altfel, acesta menționează că un bărbat cu o talie mai mare are un risc de mortalitate de 50% față de unul cu talia normală, în timp femeile au un risc de mortalitate cu 80% mai mare. 

Vezi și: Colesterolul, redus cu 25% prin alimentație. Medic: Nu este deloc puțin

Care sunt alimentele care reduc grăsimea viscerală

Pentru a scăpa de această grăsime nocivă este necesară adoptarea unui regim alimentar adecvat. În acest sens, Chotalia a precizat care sunt alimentele ce trebuie evitate din dietă. 

”Acestea sunt categoriile de alimente care sunt responsabile pentru grăsimea viscerală: Grăsimile trans, care se găsesc în carne și lactate, precum și în alimentele prăjite sau procesate. De asemenea, sunt rele sucurile, bomboanele, produsele de patiserie procesate și alte alimente îndulcite cu fructoză", susține Chotalia.

Vezi și: Care este efectul fructozei în exces asupra sănătății. Bilic: Pe cântar nu avem o greutate de speriat

Mișcarea, benefică pentru slăbit

Pe lângă dietă, contează și mișcarea, astfel, consultantul susține că activitatea fizică variată are beneficii asupra sănătății și stării de bine. Concret, la cele 30 de minute de mișcare, fie că vorbim de mers normal, mers alert sau exerciții aerobice, este bine să adăugați și plimbarea de după masă, chiar și 5 minute fiind suficiente, important este să vă formați o rutină, dar mai ales să o mențineți. 

”Este important să vă mențineți și să vă formați mușchii. Antrenați-vă cu greutăți, faceți exerciții de rezistență, cum ar fi flotări sau abdomen, sau practicați yoga”, a mai spus Chotalia.

Vezi și: Ce înseamnă să fii obez și ce înseamnă să fii sedentar. Cifrele și centrimetri din talie pe care trebuie să-i știi

Mâncați inteligent

De cele mai multe ori mâncăm instinctiv, să ne potolim foamea, ignorând să și înțelegem cum funcționează sistemul digestiv, astfel că e important să aruncăm o privire asupra a ceea ce consumăm și cât.

”Asigură-te că alimentele pe care le mănânci sunt bogate în apă, în fibre și conțin macro și micronutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele, și că sunt echilibrate din punct de vedere caloric.

Scopul tău este să mănânci 70% din alimentele care se încadrează aici. Doar pentru că sunt lichide, nu înseamnă că cafeaua, ceaiul și sucurile sunt considerate bogate în apă. De fapt, acestea sunt foarte nesănătoase pentru sănătatea ta și te deshidratează.

De asemenea, sunt acide pentru organismul tău. alimentele care se încadrează în această categorie sunt legumele, fructele, legumele și fasolea și unele nuci. Eu numesc această dietă Whole food Plant Based (WFPB). Mănâncă multă salată fără ulei și sosuri îmbibate cu grăsimi.

Folosiți avocado, semințe de in măcinate și semințe de chia ca o sursă bună de grăsimi. Folosiți germeni precum germeni de broccoli, lucernă, germeni de schinduf, germeni de fasole mung etc. Acestea sunt bogate din punct de vedere nutrițional și sărace în calorii”, mai spune nutriționistul.

Gestionarea stresului și lista priorităților

Într-o lume tot mai agitată este din ce în ce mai greu să nu existe persoane stresate, iar acesta poate duce incluisv la tulburări alimentare sau de somn.

De altfel, studiile arată că lipsa somnului se află în strânsă legătură cu riscul de obezitate. Încă un motiv să ne gestionăm stresul și să ne punem pe hârtie o listă a priorităților cotidiene sau săptămânale, astfel încât să ne și putem bucura de viață, nu să ne simțim ca într-o cursă contracronometru.

”Știm că trebuie să mâncăm sănătos și să facem exerciții fizice - și totuși nu reușim să o facem. V-ați gândit de ce? Haideți să ne gândim la asta: Din cauza muncii aglomerate și a evenimentelor stresante care se întâmplă în viața noastră nu ne-am planificat mâncarea, așa că atunci când suntem stresați, obosiți și flămânzi, luăm mâncarea care apare și așa cum nu am planificat.

Atunci luăm ceea ce este convenabil - și asta este de obicei fast-food încărcat cu toate lucrurile rele, cum ar fi grăsimi, zahăr, ulei, care este, de asemenea, procesat și încărcat cu substanțe chimice și conservanți”, mai spune Chotalia.

În privința gestionării stresului, acesta recomandă meditația, scrierea unui jurnal, dar mai ales respectarea orelor de somn, adică culcarea la ora 10 seara și trezirea la 6. Unele sunt greu de realizat, mai ales de cei care lucrează în schimburi, dar și intenția înseamnă un pas înainte.

Vezi și: Somnul insuficient, asociat cu riscul de obezitate la tineri. Este o problemă globală de sănătate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel