3 FACTORI PRINCIPALI de risc care duc la apariția VARICELOR. Dr Băilă: De ce sunt femeile mai predispuse să facă boala varicoasă

Varice
EXCLUSIV
Cunoscutul chirurg cardiovascular Sorin Băilă a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, care sunt principalii 3 factori de risc care pot duce la apariția varicelor. 

Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București și șeful secției de CHIRURGIE VASCULARĂ de aici, spune că un prim factor principal care duce la apariția varicelor este moștenirea genetică. 

„Boala varicoasă nu recunoaște o cauză anume, sunt mai mulți factori determinanți. Sunt mai mulți factori care sunt recunoscui ca factori de risc. Pentru boala varicoasă și în general pentru boala venoasă cronică, factorii de risc demonstrați sunt: factorul ereditar, factorul genetic și este demonstrat faptul că un descendent cu doi părinți cu boală varicoasă are o probabilitate până la 80-85% să facă varice. Aceasta scade până la 25% dacă numai unul dintre părinți este varicos și dacă este de sex masculin, dar dacă este de sex feminin poate să ajungă până la 62%”, a arătat medicul, EXCLUSIV a Interviurile DC News și DC Medical. 

De ce sunt femeile mai predispusă să facă varice

Din această cauză, dar și din motive hormonale, femeile sunt mai predispuse la a face varice, punctează reputatul chirurg. 

„Femeile sunt mult mai expuse, pentru că unul dintre factorii demonstrați sunt hormonii specifici sexului feminin și în mod special progesteronul, care determină o subțiere a peretelui venos, și de asemenea, tot caracteristic sexului feminin pe perioada de sarcină, când alături de acesr exces de hormoni, și în special progesteron, este și un volum circulant mai mare, e mult mai complicat și probabilitatea ca sângele să stagneze în periferie este mult mai mare, cât și volumul mărit al uterului, care poate să producă o compresie pe vasele abdominale și să îngreuneze întoarcerea venoasă de la nivelul venelor membrelor inferioare”, a arătat Dr Sorin Băilă. 

Un alt treilea foarte important factor este greutatea, a spus chirurgul. Iar paradoxul la obezi este că au varice deși dacă le faci un ECO-Doppler poți să constați că venele lor sunt sănătoase. Paradoxul este explicabil prin faptul că greutatea în plus pe care o suportă organismul practic pune o piedică în calea reîntoarcerii sângelui și determină stagnarea lui în vasele periferice. 

Obezitatea, factor principal

„Un alt factor de risc demonstrat este obezitatea. Este strict demonstrat acest lucru, și vă pot spune și din experiența personală, că am văzut persoane obeze, și sigur că obezitatea este clar definită prin Indicele de Masă Corporală (IMC) mai mare de 22 -25. Obezitatea morbidă, obezitatea de grad 3, și cu mult peste, are ca și consecință faptul că apasă și se îngreunează foarte mult circulația de întoarcere, și am văzut de-a lungul experienței pacienți cu insuficiență venoasă cronică severă, până în stadiul final de ulcer de gambă și ulcere voluminoase, ulcere impresionante de gambă, iar prin scanarea morfologică și funcțională care este făcută de examenul ECO Doppler, venele erau perfect normale. Deci, obezitatea este una din marile probleme, în general una dintre marile probleme de sănătate, o mare problemă pentru boala cardiovasculară, o mare problemă pentru boala venoasă cronică și pentru boala varicoasă”, a explicat Dr Sorin Băilă. 

Cum se diagnostichează varicele și cum se tratează el, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel