18 lucruri VITALE pe care trebuie să le știi despre CĂPUȘE. Dr Olga Simionescu: „Desculț în iarbă” este un risc

Sezonul căpușelor
Cunoscutul medic dermatolog, prof dr Olga Simionescu, explică punctual și în rezumat cele mai importante informații pe care trebuie să le știm despre căpușe. Printre altele, iată ce sunt, de ce ne mușcă și cât de priculoase sunt: 

Olga Simionescu: „Pericole de vară: astăzi despre căpușe. 

1. Ce sunt? Ectoparaziți (acarieni care înțeapă tegumentul) înrudiți cu păianjenul. 

2. Unde le găsim? Pădure, pajiște, iarbă, parc, grădini, tufișuri. 

3. Există un sezon predilect? Da. Lunile mai-iulie (pentru zona țării noastre). 

4. Ce gazde au? Omul sau animalele (câini, pisici, rozătoare, păsări, căprioare).

5. De ce au nevoie de gazdă? Au patru etape de dezvoltare și la nivelul gazdelor se desăvârșesc acestea: larvă, nimfă, adult. Căpușa este hematofagă, se hrănește cu sângele gazdei. 

6. Cum acționează? Mușcătură/înțepătură nedureroase, de aceea uneori nu sunt recunoscute, mai ales dacă la locul contactului nu se dezvoltă papula urticariană. Au o predilecție pentru zonele calde și umede ale tegumentului. 

7. Sunt toate căpușele infectate? Nu. 

8. Cu ce agenți pot fi infectate? Cu bacterii (Borrelia Burgdorferi, ricketsii), virusuri.

9. Ce boli pot produce căpușele? Boala Lyme, febra mediteraneană, babetsioză, bartoneloză, ricketsioză, encefalită.

10. Ce pot  produce la locul de inoculare? Nimic sau o  papulă urticariană, asimptomatică. Căpușa eliberează o substanță antiinflamatoare și anticoagulantă, așa că la început nu există simptome. De multe ori oamenii le pot confunda cu alunițe. 

11. Cum se îndepărtează de pe tegument? Se dezinfectează locul cu alcool și cu o lupă măritoare se extrage cu penseta insecta, trăgându-i capul și nu corpul. Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanțe sau căldură, crește numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpușa este infectată.  Se spală bine cu apă și săpun și se aplică din nou alcool sanitar sau iod/betadină. Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură. Se mai  poate extrage cu servețelul prin înfășurare, însă în mâini neantrenate e periculos și ineficient. 

12. Cine le îndepărtează? Persoana care a identificat-o sau personalul medical (asistentă, medic). Ideal este ca să fie un cadru medical, să îndeparteze capul căpușei. 

13. Ce este Borrelia burgdorferi? O bacterie din clasa treponemelor/spirochetelor,  care poate  produce Boala Lyme și uneori morfeea (sclerodermia localizată). 

14. Cum ne ferim de căpușe? Prin îmbrăcăminte de culori deschise și acoperitoare (pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi), substanțe repelente, duș după excursie și analiza tegumentului. Se vor controla și animalele de companie. „Desculț în iarbă” e un risc. 

15. De ce este important să fie îndepărtate în mai puțin de 12 ore de la momentul inoculării? Riscul de a dezvolta bola Lyme este semnificativ redus. 

16. Când se face testarea serologică pentru Borrelia burdgorferi? La câteva zile după înțepătură și mai ales dacă există simptome. 

17. Ce tip de teste se pot face pentru Borrelia burgdorferi? Testul Western-blott pentru Borrelia IgM,  se pozitivează foarte rapid si testele serologice IgM (se pozitivează la câteva zile de la mușcătură) și IgG (rămâne + un timp mai mare). 

18. La ce trebuie să fie atentă o persoană mușcată de căpușă? La locul înțepăturii (cum evoluează papula, cum se extinde) și la data înțepăturii”, a scris prof dr Olga Simionescu, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel