11 lucruri banale și ignorate care îți cresc tensiune fără să știi

Lucruri care iti cresc tensiunea fara sa stii. Foto: Pixabay
Sunt multe cauze cunoscute pentru hipertensiune sau pentru creșterea tensiunii peste normal, dar în materialul de față vorbim de lucruri banale, pe care le facem sau nu le facem în fiecare zi, și care ne ridică tensiunea fără să ne dăm seama.

Iată 11 lucruri care își pot crește tensiunea: 

1) Singurătatea

Nu este vorba doar de numărul de prieteni pe care îi aveți, ci de a vă simți conectat la aceștia. Și a fi stresat sau deprimat nu explică pe deplin efectul. De asemenea, efectul singurăătii se agravează odată cu trecerea timpului: în 4 ani, tensiunea arterială a celor mai singure persoane dintr-un studiu a crescut cu peste 14 puncte. Cercetătorii consideră că a trăi într-o continuă frică de respingere și dezamăgire poate schimba modul în care funcționează organismul.

2) Durerea

Durerea bruscă sau acută crește activitatea sistemului nervos și îți crește tensiunea arterială. Poți observa acest efect când pui o mână în apă cu gheață, apeși cu putere pe obraz sau pe o unghie, te lovești din greșeală ori ai un șoc electric la un deget.

3) Vorbitul

Se întâmplă indiferent dacă ești tânăr sau bătrân și indiferent unde te afli. Cu cât tensiunea arterială în repaus este mai mare, cu atât vor crește valorile când începi să vorbești. Iar efectul durează câteva minute. Se pare că subiectul și conținutul emoțional a ceea ce spui contează mai mult decât faptul că îți miști gura.

4) Mersul la doctor

S-ar putea să observați o diferență atunci când comparați tensiunea luată în cabinetul medicului cu tensiunea pe care a-ți luat-o acasă. Numit „efectul halatului alb", cu referire la halatul alb al medicului, această creștere a tensiunii arteriale - cu 10 puncte mai mare pentru sistolice (numărul superior) și 5 pentru diastolice (numărul mai mic) - se poate întâmpla pur și simplu din cauza locului unde ești, probabil din cauza nervilor sau a anxietății.

5) Zahărul și fructoza

Zahărul poate fi chiar mai important decât sarea în creșterea tensiunii arteriale, în special într-o formă procesată, cum ar fi siropul de porumb cu multă fructoză. Persoanele cu mai multe zaharuri adăugate în dieta lor observă o creștere semnificativă în ambele valori ale tensiunii alteriale. Spre exemplu, o sticlă de 750 de ml de băutură răcoritoare îndulcită ridică, în medie, cu 15 puncte presiunea sistolică (numărul superior, sau presiunea în timpul bătăilor inimii) și cu 9 puncte cea diastolică (numărul mai mic sau presiunea între bătăi).

6) Decifiența de potasiu

Rinichii au nevoie de un echilibru de sodiu și de potasiu pentru a păstra cantitatea corectă de lichid în sânge. Așadar, chiar dacă ai o dietă cu un nivel scăzut de sare, ai putea avea totuși o tensiune arterială mai mare dacă nu consumi și suficiente fructe, legume, fasole, lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau pește. Se știe că bananele sunt sursă bună de potasiu, dar la fel sunt și broccoli, spanac și plante cu frunze verde închis.

7) Suplimente din plante

Luați ginkgo, ginseng, guarana, ephedra (cârcel), portocal amar sau sunătoare? Acestea și altele pot crește tensiunea arterială sau pot schimba modul de funcționare a medicamentelor, inclusiv medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale ridicate. Vezi aici ce plante și suplimente interacționează nefast cu medicamentele, dând efecte periculoase.

8) Nevoia de a merge la toaletă

Presiunea sistolică a crescut în medie de aproximativ 4 puncte și cea diastolică, de 3 puncte, într-un studiu la femeile de vârstă mijlocie care nu au mers la toaletă cel puțin 3 ore. Bărbați și femei de vârste diferite au înregistrat efecte similare. 

9) Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

Toate antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, îți pot crește tensiunea - indiferent dacă ești sănătos sau ai deja hipertensiune. Deși creșterea medie este de doar câteva puncte, fiind vorba de o medie asta înseamnă că pe unii oameni îi afectează mult mai mult decât pe alții.

10) Deshidratarea

Atunci când celulele corpului nu au suficientă apă, vasele de sânge se întăresc. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul trimite un semnal către glanda pituitară pentru a elibera un produs chimic care le micșorează. Și rinichii produc mai puțină urină, pentru a se păstra fluidul pe care îl ai, ceea ce determină, de asemenea, vasele mici de sânge din inimă și creier să se îngusteze.

11) Anticoncepționalele hormonale

Pastilele, injecțiile și alte dispozitive de control al nașterii folosesc hormoni care îngustează vasele de sânge, astfel încât este posibil ca tensiunea arterială să crească. Este mai probabil să fie o problemă pentru femeile mai în vârstă de 35 de ani, supraponderale sau fumătoare. Trebuie să vă verificați mai des tensiunea arterială. O doză mai mică de estrogen vă poate menține tensiunea mai aproape de normal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel