10 trucuri simple care te feresc de cancer. "O pereche de adidași, medicament revoluționar pentru cancer". Cum e posibil

10 trucuri simple care te feresc de cancer - Foto: Freepick
Care sunt cele 10 sfaturi care te vor ajuta să previi apariția cancerului.

Cancerul este un grup mare de boli care apar atunci când celulele anormale se divid rapid și se pot răspândi în alte țesuturi și organe.

Aceste celule cu creștere rapidă pot provoca tumori. De asemenea, ele pot perturba funcționarea regulată a organismului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul a reprezentat aproape 1 din 6 decese în 2020. Experții lucrează din greu pentru a testa noi tratamente împotriva cancerului în fiecare zi.

Principala cauză a cancerului este reprezentată de mutații sau de modificări ale ADN-ului din celulele corpului. Mutațiile genetice pot fi moștenite. De asemenea, ele pot apărea după naștere, ca urmare a forțelor de mediu.

Aceste cauze externe, numite agenți cancerigeni, pot include:

- agenți cancerigeni fizici, cum ar fi radiațiile și lumina ultravioletă (UV)

- agenți chimici cancerigeni, cum ar fi fumul de țigară, azbestul, alcoolul, poluarea aerului și alimentele și apa potabilă contaminate

- agenți cancerigeni biologici, cum ar fi virușii, bacteriile și paraziții

Potrivit OMS, aproximativ 33% din decesele cauzate de cancer pot fi cauzate de tutun, alcool, indicele de masă corporală ridicat (IMC), consumul redus de fructe și legume și lipsa unei activități fizice suficiente.

10 sfaturi pentru a preveni apariția cancerului

"Există sute de tipuri de cancer și, din păcate, în foarte multe cazuri, medicina încă n-a ajuns la nivelul necesar pentru a le trata. Se fac însă progrese formidabile în diagnosticarea precoce, în tratamente noi, în monitorizarea eficientă.

Din păcate, mulți nu înțeleg principii relativ simple care contează enorm pe partea de prevenție primară, adică ce să faci exact pentru a minimaliza riscul de cancer în orice segment al corpului.

Am așezat aici 10 linii generale pe care vă recomand să le respectați:

1. Alimentație sănătoasă. Asta înseamnă doză potrivită din orice. Nu, frigiderul plin nu e semn de bunăstare.

2. Evitarea fumatului. Acest viciu crește semnificativ riscul de cancere pulmonare, digestive, în sfera ORL. Orice fumător ar trebui să depună eforturi considerabile pentru a renunța la fumat.

3. Reducerea consumului de alcool. Până la 20-30 de grame de alcool chiar băut zilnic pot avea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, dar depășirea acestei doze este corelată în studii cu creșterea riscului de neoplazii în sfera digestivă și nu numai. Celor care nu consumă alcool le recomand să-și păstreze acest principiu.

4. Evitarea sedentarismului. Un organism sănătos trebuie să fie dinamic, să urce pe scări, să meargă pe jos, să alerge puțin, să facă lucruri. Nu degeaba am spus că o pereche de adidași e echivalentă cu un medicament revoluționar.

5. Screening. Dacă știți că sunt cazuri în familie, veți face screening, adică vă veți testa pentru a afla că sunteți bine. Femeile vor face oricum palpare, ecografie sau mamografie pentru a exclude cancerul de sân; de asemenea, test Babeș-Papanicolaou și tipaj HPV la recomandarea ginecologului.

6. Este dovedit cert că vaccinarea anti-HPV reduce drastic riscul de cancer de col uterin. Nu vă lăsați influențați de clipuri și păreri ale unor oameni care n-au nicio treabă cu medicina și aruncă afirmații oripilante care n-au niciun fundament.

7. Aveți grijă la expunerea la soare. Cancerul de piele este din ce în ce mai frecvent. Vara stați în primele ore ale dimineții și mai spre seară, folosind oricum cremă de protecție. Orice anuliță cu formă asimetrică, culori mai multe, excrescențe dubioase va fi verificată imediat la medicul dermatolog.

8. Stați la masa corporală optimă. Kilogramele în plus cresc riscul pentru orice boală, inclusiv cancere. Faceți toate eforturile pentru a respecta ce am scris aici.

9. Nu vă expuneți substanțelor cancerigene. Protejați-vă la locul de muncă după normele în vigoare și nu acceptați interacțiunea cu substanțele periculoase.

10. Informați-vă din surse corecte, citind mereu articole concepute de către medici. Dați mai departe acestor texte, explicați-le vârstnicilor, copiilor, părinților, oricui e nevoie. Educația medicală se face greu și, fără sprijinul vostru activ, nu vom vedea schimbări importante", a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel