Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
- Vreți să vedeți live efectuarea corectă a manevrelor de resuscitare, efectuarea dezobstrucției căilor aeriene superioare sau cum se folosește un defibrilator?
- Vreți să vă însușiți noțiunile de bază despre principiile de funcționare ale unui ecograf, achiziția de imagini și particularități în examinarea patologiei abdominale sau cardiace pentru a putea efectua o ecografie abdominală sau cardiacă unui pacient, sub îndrumarea lectorului?
- Vreți să descoperiți noțiuni teoretice și practice despre manevra de intubare oro-traheală sau care sunt tehnicile chirurgiei laparoscopice, participând la o demonstrație live?
Fiți beneficiarii unor demonstrații medicale de excepție și bucurați-vă de oportunitatea de a vă alătura celor 15.600 de cursanți – studenți de la Medicină Generală, Asistență Medicală Generală, Stomatologie și Farmacie, medici rezidenți și cadre didactice universitare - instruiți deja în cadrul Departamentului de Simulare Medicală a Centrului de Inovație și e-Health (CieH) al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București!
Și pentru ca toate aceste secrete să vă fie dezvăluite, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București vă invită miercuri, 10 iulie, cu ocazia împlinirii a 2 ani de activitate a Centrului de Simulare Medicală, eveniment ce va avea loc la sediul acestuia, din în str. Thomas Masaryk, nr. 19.
Gazdele dumneavoastră vor fi Rectorul UMFCD, Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Prorectorul pentru dezvoltarea infrastructurii informaționale, digitalizare și tehnologii inovative, Conf. Univ. Dr. Ștefan Busnatu, Directorul Departamentului de Simulare Medicală al CieH, Dr. Cristian Toma, cadre didactice universitare, medici din diverse specialități medicale, precum și studenți ai Universității.
Scurt istoric al Departamentului de Simulare Medicală al CieH
Simularea medicală reprezintă o metodă modernă de formare ce utilizează diverse tehnici de predare complementare modelului clasic, în combinație cu aparatură, instrumente și tehnologii inovative pentru a crea un mediu și scenarii de practică similare realității. Aceasta permite profesioniștilor din domeniul sănătății, cum ar fi medicii, asistentele, dar și studenților din disciplinele medicale, să-și exerseze și să-și îmbunătățească abilitățile clinice, de manualitate, dar și abilitățile de comunicare, coordonare și luare a deciziilor, stimulând munca în echipă.
La nivel mondial, dar mai ales la nivel occidental - America de Nord și Europa, centrele de simulare medicală joacă un rol tot mai important în formarea și educarea profesioniștilor și viitorilor preofesioniști din domeniul sănătății. Odată cu progresele tehnologiei medicale și complexitatea tot mai mare a sistemelor de asistență medicală, aceste centre de simulare oferă un mediu sigur și controlat pentru îmbunătățireea abilităților și cunoștințelor. Acestea servesc ca o punte între învățarea teoretică și aplicarea practică la pacient, permițând exersarea și perfecționarea diverselor tehnici fără a pune în pericol pacienții reali.
La nivel anului 2020, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București desfășura descentralizat activități incipiente de simulare medicală în diferite discipline, cu caracter inconstant. Pornind de la contextul internațional și trecând prin această realitate locală, conducerea Universității și-a propus demararea unui proiect mai complex în acest domeniu, odată cu începerea anului universitar 2020 – 2021, cu sprijinul Serviciului de Inovație și e-Health.
Din vara anului 2022 este inițiată activitatea Centrului de Simulare Medicală al Universității de Medicină si Farmacie ”Carol Davila” din București, cu sediul în str. Thomas Masaryk, nr. 19, sediu special achiziționat și adaptat nevoilor acestui tip de activitate.
Clădirea este structurată pe 7 nivele – subsol, parter și 5 etaje, avand o suprafață utilă de aproximativ 2.000 mp Fiecare etaj al clădirii este format din 3 parți – câte 2 săli destinate cursurilor și activităților practice specifice prin simulare medicală, de aproximativ 85 mp fiecare, adăugându-se încă o sală, de aproximativ 25 mp, destinată ședințelor și activităților specifice simulării medicale precum briefing/ debriefing. La fiecare etaj există o destinație specifică a fiecărei săli de curs, acestea fiind adaptate și echipate specific pentru specialități precum Obstetrică-Ginecologie, Neonatalogie, Pediatrie, Medicină de Urgență, ATI, Medicină de Dezastru, Competențe Medicale, Tehnici chirurgicale și Laparoscopie.
În cei 2 ani de la inaugurarea Centrului de Simulare Medicală, au fost desfășurate 892 de ateliere, cu participarea a 15.598 de cursanți – studenți de la Medicină Generală, Asistență Medicală Generală, Stomatologie și Farmacie, medici rezidenți și cadre didactice ale UMFCD. Dacă extidem statistisca la nivelul celor 4 ani, de la primele cursuri prin simulare medicală, atunci numărul total al activităților este de 1.127, cu 19.958 de partcipanți. Investiția în Centrul de Simulare cu dezvoltarea spațiilor și a bazei tehnico-materiale de simulatoare și echipamente medicale cât și concursul întregii comunității UMFCD, au condus la o creștere de aproape 4 ori atât a numărului de ateliere, cât și de participanții, atunci când comparăm anii anteriori inaugurării Centrului, versus anii post-inaugurare.
Dintre activitățile desfășurate, le enumărăm pe cele mai frecvente și pe cele de o importanță deosebită:
Diversitatea tipurilor de ateliere
Suport vital de bază
Tehnici clinice de bază
Tehnici laparoscopice de bază
Workshop de Chirugie robotică
Puncția suprapubiană
Puncția-biopsie mamară ecoghidată
Ecografie abdominală
Nașterea naturală
Nașterea în pre-spital
Ecocardiografie transtoracică
Ecocardiografie transesofagiană
Atelier ECG și terapie electrică
Monitorizarea semnelor vitale
Advanced Life Support
Pediatric Advanced Life Support
Neonatal Advanced Life Support
Ventilație mecanică neonatală
Point of Care Ultrasound (POCUS)
Ecografie musculo-scheletală
Ecografie tiroidiană
Ecografie pediatrică
Ecografie neonatală
Managementul pacientului în Unitatea de Primiri Urgențe
Ultrasonografie în urgență (FAST)
Evaluarea dermatologică
Abordarea narativă în psihiatrie
Implantare pompa de insulina
Artroscopie genunchi
Ateliere de Realitate Virtuală (VR)
Endoscopie digestivă superioară
Endoscopie digestivă inferioară
Histeroscopie
Comunicare și empatie
Angiografie
Intubație oro-traheală
Managementul resurselor în urgențele mixte - obstetricale și neonatologice
Ecografie obstetricală
Echipa Centrului de Simulare Medicală este formată din 6 membri permanenți:
Dr. Cristian Toma, coordonatorul Centrului
As. Daniela Dunca, coordonator programe de formare Nursing
Dr. Andrei Slobozeanu, coordonator programe de formare pentru studenți
Dr. Ioana Vișan, coordonator programe de formare pentru medici rezidenți
Dr. Bogdan Boboc, coordonator programe de formare pentru medici specialiști
Alexandru Bojică, tehnician simulare medicală
Totodată, activitatea Centrului este sprijinită de aproximativ 70 studenți voluntari, selectaționați în urma unui proces riguros de interviuri și a unui training extensiv, pentru a asigura calitatea predării în programul cursurilor de Tehnici Clinice de Bază și Suport Vital de Bază, program care utilizează metoda de “peer-to-peer learning” și are ca grup țintă studenții de an 1, oferindu-le acestora o bază practică cu care să își înceapă anii clinici de studiu. Această metodă este tot mai populară în țările vestice, cu rezultate demonstrate științific în formarea studenților de către studenți, existând o adevrată cultură a cost-eficienței acesteia.
Pe langă studenții voluntari, din baza de lectori colaboratori mai fac parte peste 30 de medici rezidenți, cât și peste 120 de cadre didactice din multiple și diverse catedre, care sprijină activitatea Centrului tot în mod voluntar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...