Alimentația în sezonul rece poate fi...
Tendințele ultimilor ani definesc zahărul ca fiind ameninţarea cea mai mare pentru sănătate şi "duşmanul din sânge". vedem avertismente la televizor prin care suntem îndemnaţi să-l consumăm cu moderaţie însă ştim cu adevărat care este cantitarea recomandată? Cum putem limita consumul? Există alternative mai sănătoase? Şi, mai ales, cum ne putem convinge mintea şi corpul să aleagă mărul când suntem înconjuraţi de atâtea bunătăţi cremoase şi savuroase? Poate că rezistăm o vreme, ţinem dietă o săptămână două şi nu ne atingem nici de ecler nici de îngheţată. Dar de ce revine mereu această poftă de dulce şi cum o putem stăpâni?
Vezi și: Cât de scump e să mănânci sănătos
Specialiştii în nutriţie spun că e simplu: mâncăm, ca nemţii, desertul înainte. O porţie mică de desert, două pătrăţele de ciocolată sau un fursec, vor transmite creierului că dulcele nu mai este o recompensă. Astfel, atitudinea noastră faţă de desert se va schimba treptat. Mâncând "puţin dulce" înainte de masă vom încheia etapa desertului înainte măcar să înceapă şi astfel nu vom dori mai mult. Este una din metodele care s-au dovedit a fi funcţionale pentru majoritatea, mai ales în cazul sportivilor şi dansatorilor care trebuie să-şi menţină silueta.
Recomandările OMS indică un consum zilnic nu mai mare de 25 de grame de zahăr. Adică în jur de 5-6 lingurițe. În cele 25 de grame pe zi intră și zahărul conținut natural în alimente, în special fructe sau legume, lapte, sucuri sau piureuri de fructe. Statisticile arată deja de câteva decenii creșteri ale consumului de zahăr și făină rafinată la nivel mondial. În România, datele oficiale indica un consum anual de circa 30 kg/ pe cap de locuitor, ca medie. Ceea ce echivalează cu peste 80 g/zi, mult peste recomandări. Vorbim de un consum aproape dublu față de media europeană. Cel mai mult zahăr consumă însă americanii, cu o medie de 70 de kg anual de persoană.
Problema cea mai mare o reprezintă zahărul ascuns din alimente. De facto, alimentele produse industrial conțin aproape fără excepții cantități mai mari sau mai mici de zahăr. Dacă citim cu atenție etichetele, vom găsi zahăr şi unde nu ne aşteptăm. În iaurt și brânzeturi, preparate din carne, cereale și unele tipuri de pâine, snacksuri, sosuri, dressinguri, conserve de legume, supe instant, produse congelate, fructe deshidratate.
Zahăr alimentar este denumirea comercială a zaharozei, care face parte din marea categorie a carbohidraților, unul din principalii macronutrienti (ceilalți doi sunt proteinele și grăsimile). Se extrage industrial din sfecla sau din trestia de zahăr. Înainte de omologarea lui ca aliment prelucrat, oamenii consumau foarte puțin zahăr, provenit din alimente naturale în stare crudă. Creșterea consumului a luat amploare odată cu dezvoltarea industriei alimentare, după război. În limba română, carbohidrații mai sunt numiți și glucide sau zaharuri, de unde şi confuzia. Zaharurile sunt toți carbohidrații simpli sau complecși, în timp ce zahăr înseamnă strict zaharoză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...