VIRUȘII care trăiesc în intestinul nostru. Expert: nu toți sunt dăunători

Microbiomul intestinal
Peste 140.000 de viruși și bacterii trăiesc în intestinele noastre. Mai mult de jumătate dintre aceștia nu au fost descoperiți și studiați.

Cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute și EMBL European Bioinformatics Institute (EMBL-EBI) au identificat peste 140.000 de specii virale care trăiesc în intestinul uman. Mai mult de jumătate nu au mai fost văzute până acum. Studiul specialiștilor conține o analiză a peste 28.000 de probe de microbiom intestinal colectate în diferite părți ale lumii. Cum se știe puțin despre rolul pe care-l joacă bacteriile intestinale și bacteriofage, datele deschid noi căi de cercetare pentru înțelegerea modului în care virușii din intestin afectează sănătatea umană.

Cercetătorii au explorat și catalogat biodiversitatea speciilor virale găsite în 28.060 metagenomi publici ai intestinului uman și 2.898 genomi de izolate bacteriene cultivate din om intestin. Concluzia? Analiza a identificat peste 140.000 de specii virale care trăiesc în intestinul uman.

”Este important să ne amintim că nu toți virușii sunt dăunători, dar reprezintă o componentă integrală a ecosistemului intestinal. În primul rând, majoritatea virusurilor pe care le-am găsit au ADN ca material genetic, care este diferit de agenții patogeni cunoscuți de majoritatea oamenilor, cum ar fi SARS-CoV-2 sau Zika - care sunt viruși ARN. În al doilea rând, aceste probe au provenit în principal de la indivizi sănătoși care nu aveau boli specifice. Este fascinant să vedem câte specii necunoscute trăiesc în intestinul nostru”, spune Alexandre Almeida, cercetător postdoctoral la EMBL-EBI și Wellcome Sanger Institute.

Rezultatele studiului au creat o bază de date, care va fi o resursă de neprețuit pentru cei care studiază bacteriofagii și rolul pe care îl joacă în reglarea stării de sănătate a bacteriile intestinale și pe noi înșine. ”Cercetarea bacteriofagilor se confruntă în prezent cu o renaștere. Acest catalog de înaltă calitate, la scară largă, cu virusuri intestinale umane vine la momentul potrivit pentru a servi drept model pentru ghidați analiza ecologică și evolutivă în viitoarele studii viromice”, consideră autorul principal al studiului, Trevor Lawley, arată un comunicat al Institutului Wellcome Sanger.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel