Trucurile de memorie ale lui Sherlock Homles, adevărate. Studiul care dovedește asta

Memoria poate fi îmbunătățită cu mici trucuri FOTO: pexels.com
Cercetătorii au descoperit, într-un studiu recent, că trucrurile aplicate de faimosul detectiv Sherlock Holmes sunt reale și funcţionează.

Celebrul detectiv Sherlock Holmes, eroul imaginat de scriitorul britanic Sir Arthur Conan Doyle, îşi aduce minte toate detaliile imaginându-şi că depozitează informaţiile într-un ''palat al memoriei'', o tehnică originară din Grecia antică. Cercetătorii au descoperit, într-un studiu recent, că această metodă funcţionează într-adevăr pentru a crea amintiri de lungă durată, relatează livescience.com.

Utilizatorii acestei tehnici mnemonice, denumită ''metoda loci'', navighează mental în jurul unui loc familiar, cum ar fi o alee (sau palatul lui Holmes). Pentru a-ţi aduce aminte o informaţie, o ''arunci'' de-a lungul unei poteci, iar ulterior reconstitui traseul şi o ''recuperezi''. Spre exemplu, dacă eşti familiarizat cu Central Park din New York, îţi poţi imagina cum te plimbi pe alei, lăsând cuvântul ''carte'' la debarcader, sintagma ''sticlă de apă'' la următoarea curbă şi cuvântul ''spaţiu'', la fântână. Când vrei să-ţi aminteşti acele cuvintele, refaci cu ajutorul imaginaţiei exact paşii parcurşi.

Antrenându-se prin această metodă, cei mai buni campioni ai memoriei îşi pot aduce aminte o cantitate impresionantă de informaţie, cum ar fi liste de cuvinte, serii de cifre şi pachete de cărţi de joc, potrivit unui studiu publicat pe 3 martie în revista Science Advances. ''Ne-a fascinat felul în care această performanţă extraordinară a memoriei, aşa cum este întrebuinţată în campionatele mondiale de memorare, este posibilă'', a spus autoarea principală a studiului, Isabella Wagner, specialistă în neuroştiinţe la Universitatea din Viena. Un al cercetător care a contribuit la realizarea studiului, Boris Konrad, cercetător la Institutul Donders pentru Creier, Cogniţie şi Comportament din Nijmegen, Olanda, este la rândul său un campion al memoriei.

Cercetătorii nu au testat felul în care acest antrenament s-ar putea generaliza la alte situaţii, cum ar fi amintirea altor lucruri şi nu a cuvintelor. În acelaşi timp, nu este clară maniera prin care această tehnică ar putea ajuta la reducerea declinului cognitiv la vârstnici sau dacă ar putea fi utilă pentru prevenirea sau încetinirea unor boli, a spus Wagner, arată Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel