Suplimentele alimentare. Cum trebuie folosite pentru beneficii

Suplimente alimentare
Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, consideră că efectul benefic al suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale în menţinerea stării de sănătate este condiţionat de o utilizare responsabilă, în acest domeniu fiind necesar un cadru legislativ bine pus la punct.

"Efectul benefic al suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale în menţinerea stării de sănătate este condiţionat de o utilizare responsabilă (....) Trăim într-o lume în care accesul la informaţie este extrem de facil, însă nu de fiecare dată această informaţie este verificată şi validă.

Provocarea este tocmai aceea de a oferi consumatorului acces la informaţia corectă, validată de dovezi ştiinţifice, pentru ca acesta să aibă o încredere că face o alegere informată şi sigură pentru propria sănătate", a spus Păun, la o dezbatere organizată de Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI).

Consilierul a afirmat că statul are datoria de a oferi acces la servicii de sănătate tuturor cetăţenilor, însă, pe de altă parte, fiecare cetăţean trebuie să fie responsabil pentru propria sănătate iar în acest sens el are nevoie de o informare în primul rând.

"Aceasta trebuie să fi făcută de experţi şi trebuie să fi bazată pe dovezi ştiinţifice şi are nevoie de comunicare adecvată prin canale corespunzătoare. Medicul de familie, medicul specialist, farmacistul sunt verigi deosebit de importante. Individul trebuie să fie informat asupra faptului că are nevoie de sfatul specialistului înainte de a-şi achiziţiona aceste produse, înainte de a lua decizia utilizării unui produs din această gamă. Dincolo de informare, avem nevoie de un cadrul legislativ bine pus la punct. Avem nevoie de controale avizate ale acestor produse de către instituţiile cu responsabilitate în domeniu", a arătat Păun.

"Legislația lasă loc de interpretări"

Directorul executiv al RASCI, Diana Mereu, a declarat că legislaţia pentru aceste categorii de produse lasă uneori loc de interpretări.

"Ne dorim educarea şi responsabilizarea acestor categorii de pacienţi, consumatori, utilizatori ai acestor produse pe care le reprezentăm, însă înainte de a utiliza medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală este foarte important ca aceşti utilizatori să fie informaţi corect. (....) Pacientul sau consumatorul informat ştie că trebuie să caute dovezi ştiinţifice, ştie că trebuie să caute informaţii avizate cu privire la astfel de categorii de produse, pentru a se asigură că aceste informaţii pe care le găseşte sunt adevărate. Trebuie să se asigure de veridicitatea acestor informaţii", a susţinut Mereu.

Deputatul PSD Valeriu Steriu, membru în Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor, a opinat că este necesar un cadrul legal îmbunătăţit care să nu lase loc de interpretări în acest domeniu. Nevoia de îmbunătăţire a educaţiei pentru sănătate a consumatorilor şi pacienţilor români, crearea unui cadru legislativ unitar, clar şi echitabil cu privire la comunicarea produselor din categoriile reprezentate sau beneficiile sociale şi economice ale principiului de automedicaţie responsabilă au fost principalele subiecte ale dezbaterii care a avut loc marţi.

Discuţiile s-au desfăşurat în contextul campaniei lansate de RASCI la finalul anului trecut, un demers educaţional asumat pe termen lung în vederea informării corecte a consumatorilor şi pacienţilor români cu privire la utilizarea responsabilă a produselor din categoriile reprezentate de asociaţie.

Campania 'Despre sănătate, cu responsabilitate' este un demers educaţional pe termen lung, cu scopul îmbunătăţirii stării generale de sănătate a consumatorilor şi pacienţilor români. Campania îşi propune să implice cât mai mulţi factori care pot contribui la promovarea informării corecte şi responsabilizării acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel