Suplimente alimentare - este necesară o legislație unitară pentru atestarea calității lor
19 iun 2019, 16:41

Medicamente
Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție medicală susține că e nevoie de un proiect de lege care să reglementeze calitatea „suplimentelor alimentare”.  

Produsele clasificate drept supliment alimentar trebuie să fie reglementate printr-un sistem legislativ unitar. Cel actual este „incomplet, fapt care îl pune în pericol în primul rând pe consumator”, susține Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie (RASCI).

Asociaţia consideră, de asemenea, că forma actuală a proiectului de lege pune în pericol siguranţa consumatorului român.
„RASCI, asociaţia reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, trage un nou semnal de alarmă asupra necesităţii existenţei unui cadru legislativ coerent care să reglementeze unitar toate produsele clasificate drept suplimente alimentare.

Cadrul legislativ, incomplet

Cadrul legislativ actual este incomplet, fapt care îl pune în pericol în primul rând pe consumator. E nevoie urgentă de nişte prevederi clare privind obligativitatea atestării compoziţiei şi calităţii tuturor suplimentelor alimentare ce intră pe piaţa din România”, afirmă RASCI într-un comunicat remis presei.
Potrivit sursei citate, sunt necesare un cadru legislativ transparent şi predictibil şi o legislaţie „mult mai clară”, care să nu lase loc nici unei interpretări.

„Credem că doar o autoritate unică care să îşi asume întreaga responsabilitate privind toate categoriile de suplimente alimentare, aşa cum este Food and Drug Administration (FDA) în Statele Unite, precum şi un cadru legislativ coerent pot rezolva toate aceste probleme”, afirmă aceeaşi sursă.
De asemenea, RASCI arată că și publicitatea la suplimentele alimentare tebuie reglementată prin lege.

„Derapajele actuale din comunicare, informaţiile incomplete, incorecte sau înşelătoare pot avea un impact negativ asupra consumatorilor, care pot recurge la administrarea sau utilizarea de produse fără prescripţie medicală sau suplimente alimentare sau dispozitive medicale pentru îngrijire personală în detrimentul propriei sănătăţi.

Ca şi în alte domenii, credem că este utilă constituirea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai tuturor părţilor implicate, care să contribuie prin expertiza lor la îmbunătăţirea cadrului legislativ actual”, spun reprezentanţii RASCI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Despre ovarele polichistice și cancerul de col uterin. Cătălin Herghelegiu (SANADOR), la DC Medical
EXCLUSIV
Despre ovarele polichistice și cancerul de col uterin. Cătălin Herghelegiu (SANADOR), la DC Medical

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?