Supele la plic, pline de aditivi și sare. Pot crește nivelul de stres și de anxietate

supele la plic. FOTO: Freepik @mureli
Au fost analizate 29 de produse, iar cantitatea de sare este cu mult peste doza recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piața din România, potrivit unui comunicat de presă. 

Au fost analizate 29 de produse

În cadrul acstui studiu au fost analizate 29 de produse, iar ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:

Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în compoziție:

- 89,66% au în compoziție tăiței/paste cu un procent cuprins între 44.9% și 93% din compoziția produsului

- 44,83% au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2.2% și 28.5% din compoziția produsului.

Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție :

- la 62,07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome, fără a menționa dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome

- la 24,14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturalela 44,83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menționa ce fel de contimente s-au adăugat

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în supa la plic :

- 93,10% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 - 10 :

- 3,45% din produse au în compoziție 10 E-uri

- 6,90% din produse au în compoziție 9 E-uri

- 10,34% din produse au în compoziție 8 E-uri

- 3,45% din produse au în compoziție 7 E-uri

- 10,34% din produse au în compoziție 6 E-uri37,93% din produse au în compoziție 5 E-uri

- 6,90% din produse au în compoziție 4 E-uri

- 10,34% din produse au în compoziție 2 E-uri

- 3,45% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar

- 6,90% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:

- 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamat de sodiu (E621);

- 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de potasiu (E501);

- 55,55% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de sodiu (E500);

- 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență guanilat disodic (E627);

- 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență inozinat disodic (E631);

- 93,10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate pe 100 grame de produs, astfel:

- Valoarea energetică este cuprinsă între 19 kcal și 459 kcal.

- Cantitatea de grăsimi variază între <0.5g și 18.9g.

- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între <0.1 și 8.6g.

- Cantitatea de glucide variază între 6g și 63g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0.5 și 15.1g.38% din produsele analizate nu conțin fibre.

- Cantitatea de proteină se situează între 7g și 15.2g pentru produsele studiate

- Cantitatea de sare raportată pe 100 grame de produs s-a situat între 7g și 12.8g.

Mierlea: Alegeți în cunoștință de cauză

”Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori o supă la plic rapidă și ușor de făcut. Dar ne-am gândit să citim eticheta de pe supa la plic? Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele supă la plic, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți  o supă la plic cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți și sare”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, potrivit comunicatului menționat anterior.

Riscurile consumului exagerat de sare

Organizația Mondială de Sănătate recomandă un consum de sare de maximum 5 grame pe zi, cantitate în care este inclusă sare de gătit, dar și cea prezentă în alimentele proaspete, precum și cea din alimentele ultra-procesate, despre care se știe că au un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi.

Împreună cu potasiul, sarea ajută la reglarea nivelului de apă din corp, la menținerea fluidelor în celulele sanguine, cu rol important în echilibrul electrolic. Însă un consum mare de sare poate duce la probleme cu hipertensiunea, deci un risc crescut de boli de inimă, accident cardiovascular și demență vasculară.

O dietă bogată în sare a fost asociată cu o creștere importantă a nivelului de stres, cu 75%, potrivit unui studiu de laborator. De asemenea, experții susțin că sunt deja în curs de desfășurare alte studii pentru a înțelege dacă un consum ridicat de sare duce la alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea.

Vezi și: Ce conțin, de fapt, crenvurștii de porc. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să-i mai cumperi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel