Substanțe chimice nocive, în ambalaje și recipiente folosite la fast-food în Europa. Produc cancer! STUDIU

Ambalaje folosite în lanțuri de fast-food conțineau produse periculoase. Foto: Pixabay
Un studiu realizat de asociații europene sanitare și de mediu a descoperit că substanțe chimice din categoria PFAS (per și polifluoroalchil) au fost utilizate în ambalaje și recipiente de unică folosință pentru preparate comercializate în anumite rețele de restaurante fast-food din Europa.

Folosirea acestor substanțe chimice, nocive pentru sănătate, este o practică extinsă, potrivit rezultatelor acestui studiu publicat joi și care a arătat că peste 70% din probele recoltate și studiate prezentau o expunere intenționată la PFAS. PFAS sunt compuși chimici organofluorici sintetici, care au atomi multipli de fluor atașați la un lanț alchilic.

„Substanțele PFAS se folosesc pe scară largă în ambalajele alimentare și în recipientele de unică folosință din Europa”, notează autorii acestui studiu, la care a participat Alianța pentru Sănătate și Mediu și alte șapte organizații non-profit dedicate problemelor mediului înconjurător și sănătății.

Au fost studiate ambalaje și recipiente din restaurante precum McDonalds, KFC, Subway și Dunkin Donuts, precum și de la mai multe puncte de servire rapidă din supermarketuri din șase țări europene (Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Olanda și Marea Britanie), notează EFA, citată de Agerpres. 

Rezultatele au relevat suspiciunea că 38 dintre cele 99 de mostre (38%) de asftel de ambalaje folosite în localurile fast-food au fost tratate cu produse PFAS pentru a se obține rezistența la ulei.

De asemenea, 32 dintre cele 42 de mostre selectate pentru analiza chimică (76%) au demonstrat o expunere intenționată la PFAS, deși s-au găsit urme ale acestor substanțe și în mostrele selectate pentru analize și care nu fuseseră tratate în mod intenționat.

Concluziile studiului arată că 99% din fluorul organic prezent în acest mostre selectate nu poate fi captat pentru o analiză specifică de laborator, ceea ce înseamnă că este imposibilă identificarea cu certitudine a compușilor PFAS prezenți.

Jitka Strakova, autoarea principală a studiului, cercetătoare la ONG ceh Arnika, a declarat că este „momentul ca Uniunea Europeană să acționeze și să interzică imediat și permanent toate tipurile de PFAS din recipientele alimentare pentru a proteja consumatorii”.

PFAS au fost supranumite „substanțe chimice veșnice”, pentru că sunt extrem de persistente în natură, având un timp îndelungat de descompunere și contaminând apa potabilă, solul și aerul.

Studiile științifice au relevat totodată că o serie de PFAS au efecte grave pentru sănătate, precum dezvoltarea cancerului, provoacă un impact nociv asupra sistemului imunitar, reproductiv și hormonal, determinând și un răspuns mai redus la vaccinuri.

În Danemarca, unde utilizarea acestor substanțe în ambalaje pentru alimente este interzisă din iulie 2020, niciuna dintre pungile pentru cartofi prăjiți de la McDonald's nu a prezentat o expunere la PFAS.

Totuși, au fost găsite recipiente care au fost tratate în mod intenționat cu PFAS la aceleași articole din Republica Cehă și Marea Britanie, unde legislația națională nu protejează consumatorii față de expunerea la aceste substanțe chimice nocive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel