Stresul acut ne albește părul. Ce remedii au găsit oamenii de știință

Bătrânețe FOTO: pexels.com
Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul face ca părul să devină alb și o modalitate potențială de a opri acest lucru fără a ajunge la vopsirea părului.

În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea pielii și a părului au fost afectate de stresul cauzat de dureri intense, notează BBC. 

Într-o constatare întâmplătoare, șoarecii cu blană închisă au devenit complet albi în câteva săptămâni.

Cercetătorii americani și brazilieni au declarat că această cale ar fi meritat să fie analizată în continuare pentru a dezvolta un medicament care împiedică pierderea culorii părului să îmbătrânească.

Bărbații și femeile pot deveni grizonați în orice moment de la mijlocul anilor 30, data schimbării culorii părului părinților oferind cele mai multe indicii când s-ar putea produce.

Deși este în mare parte procesul natural de îmbătrânire și gene sunt responsabile de albire, stresul poate juca, de asemenea, un rol important.

Cercetătorii din spatele studiului, publicat ieri în Nature, de la Universitățile din Sao Paulo și Harvard, au crezut că efectele erau legate de celulele stem ale melanocitelor, care produc melanină și sunt responsabile de culoarea părului și a pielii.

Și, în timp ce efectuau experimente pe șoareci, au descoperit și alte dovezi,

„Știm acum cu siguranță că stresul este responsabil pentru această schimbare specifică a pielii și părului și cum funcționează", spune prof. Ya-Cieh Hsu, autor de cercetare de la Universitatea Harvard.

„Daunele sunt permanente"

Durerea a declanșat șoarecilor eliberarea de adrenalină și cortizol, făcând inimile să bată mai repede și creșterea tensiunii arteriale, afectând sistemul nervos și provocând stres acut.

Acest proces a accelerat apoi epuizarea celulelor stem care au produs melanina în foliculii de păr.

„M-am așteptat ca stresul să fie rău pentru organism", a spus prof. Hsu.

„Dar impactul nociv al stresului pe care l-am descoperit a fost dincolo de ceea ce mi-am imaginat.

„După doar câteva zile, toate celulele stem cu regenerare a pigmentului s-au pierdut.

„După ce au dispărut, nu mai puteți regenera pigmentul - pagubele sunt permanente".

Într-un alt experiment, cercetătorii au descoperit că ar putea bloca schimbările, oferind șoarecilor un antihipertensiv, care tratează tensiunea arterială ridicată.

Și prin compararea genelor șoarecilor în durere cu alți șoareci, aceștia ar putea identifica proteina implicată în cauzarea daunelor celulelor stem din stres.

Când această proteină - kinază dependentă de ciclină (CDK) - a fost suprimată, tratamentul a prevenit, de asemenea, o schimbare a culorii blănii lor.

Acest lucru lasă ușa deschisă oamenilor de știință pentru a ajuta la întârzierea apariției părului cenușiu, vizând CDK cu un medicament.

„Aceste descoperiri nu sunt o cură sau tratament pentru părul grizonat", a spus prof. Hsu pentru BBC.

„Descoperirea noastră, făcută la șoareci, este doar începutul unei călătorii lungi spre găsirea unei intervenții pentru oameni.

„De asemenea, ne oferă o idee despre modul în care stresul ar putea afecta multe alte părți ale corpului", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel