Știrile zilei în Sănătate. Medicament pentru sarcină, retras. Primul deces din cauza rujeolei, în Ontario. Tratamentul pentru dializă, analize suplimentare

stirile zilei in sanatate - FOTO: Freepik@Gutium Valeriu
Acestea sunt cele mai importante știri ale zilei în domeniul medical.

Regulatorul UE retrage aprobarea pentru un medicament destinat prelungirii sarcinii din cauza riscului de cancer. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat vineri retragerea aprobării pentru un medicament utilizat pentru prelungirea gestației, citând un "risc posibil, dar neconfirmat" de cancer.

Comitetul pentru Evaluarea Riscurilor în Materia Farmacovigilenței (PRAC) al regulatorului de sănătate al UE, care monitorizează efectele secundare ale medicamentelor, a luat în considerare noi studii în revizuirea sa, care au arătat că tratamentul, caproatul de 17-hidroxiprogesteron (17-OHPC), nu era eficient în prevenirea nașterilor premature, transmite Reuters.

Startup-ul susținut de J&J, Rapport, depune dosarul pentru IPO în SUA

Compania biofarmaceutică Rapport Therapeutics, susținută de brațul de capital de risc al Johnson & Johnson, a depus vineri cererea pentru o ofertă publică inițială (IPO) în Statele Unite. Rapport, care dezvoltă medicamente cu molecule mici pentru pacienții care suferă de tulburări ale sistemului nervos central, se pregătește pentru listare în contextul în care piața IPO-urilor își revine dintr-un declin pe fondul speranțelor crescânde pentru o aterizare economică lină.

Moderna câștigă procesul privind brevetul pentru vaccinul COVID împotriva Pfizer-BioNTech în Europa

Moderna a anunțat vineri că Oficiul European de Brevete a menținut valabilitatea unuia dintre brevetele sale cheie, o victorie într-o dispută ongoing privind vaccinul COVID-19 cu Pfizer și BioNTech. Compania este implicată într-o luptă juridică cu Pfizer-BioNTech cu privire la vaccinul lor Comirnaty, după ce i-a acționat în judecată în 2022 pentru presupusa copiere a tehnologiei sale mRNA.

GSK strânge 1,5 miliarde de dolari din vânzarea participației în Haleon la un preț redus

GSK a strâns 1,25 miliarde de lire sterline (1,52 miliarde de dolari) din vânzarea întregii sale participații rămase în compania de îngrijire a sănătății pentru consumatori Haleon, a anunțat vineri producătorul britanic de medicamente. GSK a vândut aproximativ 385 de milioane de acțiuni la 324 de pence fiecare, reprezentând o participație de 4,2% în Haleon. Compania a fost formată în urma unei fuziuni a afacerilor de îngrijire a sănătății pentru consumatori ale GSK și Pfizer în 2019.

Ontario raportează primul deces din cauza rujeolei din ultimul deceniu

Un copil din Ontario, cu vârsta sub cinci ani, a murit din cauza rujeolei, primul astfel de caz în provincia canadiană din ultimul deceniu, potrivit agenției provinciale de sănătate. Copilul a necesitat spitalizare și nu era vaccinat împotriva virusului respirator extrem de infecțios, a declarat Public Health Ontario (PHO) într-un comunicat joi, fără a specifica când sau unde a murit copilul, sau vârsta sa exactă.

Americanii divizați pe măsură ce Curtea Supremă analizează accesul la pilulele pentru avort, arată un sondaj Reuters/Ipsos

Americanii sunt divizați în ceea ce privește necesitatea ca femeile să consulte un medic în persoană înainte de a primi pilulele pentru avort, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, în contextul în care Curtea Supremă a SUA analizează dacă să reimpună această restricție pentru avortul medicamentos.

Dar majorități bipartizane largi s-au opus ideii de a permite statelor cu interdicții privind avortul să blocheze accesul la procedură în anumite cazuri de urgență când este necesar pentru a proteja sănătatea mamei, o chestiune aflată în discuție într-un alt caz în fața curții.

Pfizer câștigă 107,5 milioane de dolari de la AstraZeneca într-un proces privind brevetele pentru medicamentele împotriva cancerului în SUA

AstraZeneca datorează Pfizer 107,5 milioane de dolari despăgubiri, a decis vineri un juriu federal din Delaware după ce a constatat că medicamentul pentru cancer pulmonar al AstraZeneca, Tagrisso, a încălcat drepturile de brevet ale unității sale Wyeth.

Juriul a fost de acord că medicamentul AstraZeneca a încălcat două brevete care acoperă metode de tratare a cancerului cu medicamentul pentru cancerul de sân Nerlynx, vândut de Puma Biotechnology. Puma licențiază brevetele de la Pfizer pentru a produce medicamentul său.

Investitorii cer clarificări de la Fresenius privind grupul de dializă FMC

Investitorii au cerut vineri mai multe clarificări de la grupul german de sănătate Fresenius SE cu privire la planurile sale de a ceda controlul strategic asupra grupului de dializă Fresenius Medical Care.

"Volatilitatea la Fresenius Medical Care pare să umbrească în mod repetat evoluțiile pozitive recente ale operațiunilor la Fresenius și descurajează, de asemenea, mulți acționari potențiali să investească în Fresenius", a declarat Hendrik Schmidt, expert în guvernanță corporativă la managerul de fonduri DWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel