Somnul: ce se întâmplă în corpul tău când nu dormi destul. Este afectat întreg organismul

Somn     FOTO pexels
Somnul este considerat a fi unul dintre aspectele importante ale unui stil de viață sănătos. Iată câteva implicații ale lipsei de somn pe care oricine trebuie să le cunoască.

Psihoterapeutul Saadhvi Raju a explicat care sunt efectele lipsei de somn, în organism. Potrivit lui, pentru a funcționa corect pe tot parcursul zilei, avem nevoie de aproximativ 8 ore de somn de bună calitate. Unii ar putea avea nevoie de ceva mai mult decât atât, iar alții, mai puțin, în funcție de vârsta lor.

Somnul are o funcție foarte importantă, aceea de a reîmprospăta mintea și organismul. Avem nevoie de somn ecact ca și cum avem nevoie de hrană, aer sau apă pentru a supraviețui. Nu sunt efecte asupra sănătății dacă avem câteva nopți nedormite dar, dacă acestea se repetă de prea multe ori, vor fi efecte asupra creierului, cum ar fi gândirea ceață, dificultăți de concentrare, dificultăți în luarea deciziilor etc.

Privarea de somn este omniprezentă în lumea modernă, în special cu pandemia și blocajele ulterioare. Privarea de somn poate provoca și probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și alte probleme legate de somn. Deficitul de somn nu este întotdeauna observat și vă poate afecta serios rutina zilnică.

Privarea de somn poate fi clasificată în trei tipuri: 

Privarea de somn acută - este o problemă de somn pe termen scurt.

O persoană care suferă de lipsa cronică de somn, cunoscută și sub numele de sindrom de somn insuficient, atunci când lipsa somnului durează mai mult de trei luni.

Deficit de somn cronic sau somn insuficient suferă în general de întreruperi în odihnă, fragmentare a somnului și cu lipsa de somn.

Iată simptomele lipsei de somn:

Oboseală: Cel mai frecvent semn al oboselii este senzația de somnolență și epuizare fizică după trezirea dimineață; cineva ar putea fi tentat să se întoarcă la culcare.

Incapacitatea de a vă concentra: Luarea deciziilor și rezolvarea problemelor pot părea dificile și dacă nu aveți capacitatea de a vă concentra. În mod similar, amintirea lucrurilor și memoria sunt, de asemenea, afectate.

Schimbări de dispoziție: Adesea experimentăm modificări severe ale dispoziției, unde ne simțim iritabili și enervați toată ziua când nu dormim suficient.

Greutate: Somnul poate afecta hormonii responsabili de controlul senzației de foame și sațietate. Trebuie să dormi bine pentru a menține o greutate sănătoasă. În absența somnului, este posibil să vă îngrășați și crește riscul să dezvoltați diabet de tip 2.

Este posibil ca copiii cu deficit de somn să prezinte simptome diferite față de adulți. La copii, deficiența de somn se poate manifesta ca hiperactivitate și probleme de atenție, izbucniri și comportament necorespunzător, pe lângă probleme cu performanța școlară.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel