Simptomele gripei la adulți

Gripa este o boală respiratorie contagioasă, care afectează milioane de oameni în fiecare an, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Unele persoane - inclusiv vârstnicii, copiii mici, femeile însărcinate și persoanele cu anumite tipuri de probleme medicale prezintă un risc ridicat pentru complicații ale gripei. La majoritatea adulților sănătoși însă, boala se caracterizează prin apariția bruscă a simptomelor exacerbate ale răcelii obișnuite.

Simptomele constituționale reflectă răspunsul sistemului imunitar la infecție. Simptomele constituționale ale gripei, potrivit Dr. Raphael Dolin în „Principiile lui Harrison ale medicinei interne", includ dureri de cap, febrilitate, frisoane, dureri musculare, stare de rău și oboseală extremă. În multe cazuri, simptomele apar atât de brusc încât pacienții sunt capabili să povestească timpul exact în care s-au îmbolnăvit. Febra variază de obicei de la 100,4 până la 105,8 grade F. Temperatura crește de obicei rapid în primele 24 de ore de boală, urmată de o revenire treptată la normal peste două-trei zile. Cu toate acestea, există excepții, notează dr. Dolin. În unele cazuri, febra poate dura până la o săptămână. În alte cazuri, este posibil să nu existe deloc febră. Durerea de cap poate fi generalizată sau numai în zona frunții (frontală). Durerea musculară poate apărea oriunde, dar este cel mai frecvent resimțită în partea inferioară a spatelui și a picioarelor. Unii oameni se plâng și de durerea articulară care se dezvoltă mai târziu, notează Livestrong

Simptome respiratorii

Simptomele respiratorii ale gripei devin adesea mai accentuate pe măsură ce simptomele constituționale încep să treacă. Conform CDC, simptomele respiratorii ale gripei includ tuse, dureri în gât și curgere sau nas îndesat. Tusea asociată cu gripa este de obicei uscată, deși poate fi însoțită de cantități mici de spută limpede sau nuanțată. În multe cazuri, sfătuiește dr. Dolin, tusea este însoțită de dureri în piept. Tusea care produce cantități abundente de mucus sau mucus verde sau galben sugerează alte probleme medicale sau infecții bacteriene. Simptomele respiratorii ale gripei pot dura până la o săptămână. Simptomele respiratorii care nu reușesc să se îmbunătățească sau se îmbunătățesc doar să devină brusc mai grave ar trebui evaluate de către un medic.

Simptome oculare

Unii pacienți, conform „Principiilor de medicină internă ale lui Harrison" raportează simptome oculare ale gripei. Simptomele ochilor pot include durere la mișcarea ochilor, sensibilitate la lumină (fotofobie) și senzație de arsură. Simptomele ochilor de gripă se rezolvă fără tratament. Pacienții cu ochi foarte roșii, produc secreție sau se agravează în loc de mai bine ar trebui să solicite evaluarea medicului.

Simptome gastrointestinale

La adulți, notează MedlinePlus, gripa este foarte rar însoțită de simptome gastrointestinale precum vărsături și diaree. Aceste simptome, conform CDC, sunt mai frecvente la copii. Există totuși o excepție notabilă. Într-un studiu din 2009 în „New England Journal of Medicine", aproape 40 la sută dintre persoanele cu gripă H1N1 sau gripă „porcină" au raportat vărsături (25 la sută), diaree (25 la sută) sau ambele (13 la sută). Pentru gripa H1N1, simptomele gastro-intestinale au fost de obicei ușoare și prezentate după stabilirea simptomelor constituționale și respiratorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel