Ce trebuie să faci azi, de Sfântul Ilie, pentru belșug și protejarea casei. Ce spune tradiția Sfantului Ilie, aducătorul de ploaie ce plesnește diavolii cu biciul de foc

Sfantul Ilie - Foto: Freepik @vecstock
Sfântul Ilie, 20 iulie: tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce trebuie să faci azi pentru belșug și protejarea casei. Ce spune tradiția Sfântului Ilie, aducătorul de ploaie ce plesnește diavolii cu biciul de foc.

Pe 20 iulie, creștinii ortodocși sărbătoresc marea sărbătoare a Sfântului Proroc Ilie. Imaginea sa este iconică, fiind prezentat ca războinic al cerului, călătorind într-un car cu roți de flăcări, tunând și lovind diavolii cu un bici de foc.

Povestea Sfantului Ilie începe cu o viață tumultoasă. Fiind cunoscut pentru temperamentul său aprins, se spune că și-a ucis părinții în tinerețe, pentru ca mai târziu să meargă la Dumnezeu pentru a cere iertare.

În urma acestei întâlniri divine, a primit un car și un bici e foc, având misiunea de a vânași distruge diavolii care îl posedau.

Sfântul Ilie s-a născut în Tesvi din Galaad, cu peste 800 de ani î.Hr., într-o familie de preoți. Aceasta era o perioadă de idolatrie, când evreii se închinau zeilor străini, sub influența Rginei Isabela, soția regelui Ahab, o prințesă feniciană din Sidon care aducea cultul zeului Baal în Israel.

Atunci, Ilie a primit misiunea de a mustra conducerea și poporul pentru a-i întoarce la credința adevărată.

Prin cuvintele sale - "Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu, în acești ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât numai când voi zice eu!" - a adus o secetă devastatoare asupra țării.

După trei ani și jumătate, poporul israelit și-a recunoscut greșeala, iar Ilie, rugându-se, a adus ploaia înapoi, punând capăt foametei.

Sfântul Ilie nu a cunoscut moartea, fiind ridicat la cer într-un car de foc. Tradiția bisericească afirmă că el trăiește în continuare în trup, fiind sub protecția lui Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Plante de leac și busuioc

În dimineața zilei de Sfântul Ilie, oamenii culegeau plante de leac, în special busuioc, pe care le uscau în poduri sau sub streșini.

Se credea că aceste plante dobândeau puteri vindecătoare deosebite în această zi. 

Mărul - pomul sfântului Ilie

Mărul este considerat pomul Sfântului Ilie, și până la această sărbătoare, nu se mănâncă mere. Se spune că scuurarea merelor în ziua de Sfântul Ilie aduce belșug, iar merele sunt oferite de pomana copiilor.

Tradiții ale fetelor

În ajunul sărbătorii, fetele se dezbrăcau și se tăvăleau prin culturile de cânepă pentru a-și afla viitorul soț. Dacă visau cânepă verde ,era un semn de soț tânăr și frumos, în timp ce cânepa uscată indica un soț bătrân.

Sfințirea busuiocului și apicultura

Femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfințit. Ulterior, îi ardeau acasă, iar cenușa o foloseau pentru a trata diverse afecțiuni ale copiilor. Sfântul Ilie este și protectorul apicultorilor. Mierea se colectează și se binecuvântează la biserică, apoi se împarte de pomană.

Superstiții de Sfântul Ilie

Tunete și fulgere

Când tună și fulgeră, Sfântul Ilie este văzut ca vânător de demoni. Tunetul este atribuit roților carului său, iar fulgerele indică locurile unde demonii se ascund.

Protejarea casei

Dacă tună în ziua de Sfântul Ilie, ușile și ferestrele trebuie să rămână închise pentru a împiedica demonii să se ascundă în casă.

Tradiții alimentare

În Moldova, se consumă grâu fiert cu miere. În alte zone, se mănâncă fructe proaspete pentru sănătate. Merele trebuie sfințite, înainte de a fi mâncate, astfel se crede că în viața de apoi, acestea vor dispărea la atingere.

Patronul aviatorilor

Începând cu 1913, Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul aviatorilor, iar pe 20 iulie, se sărbătorește și Ziua Aviației Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel