Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Comisia Europeană face un pas important în lupta pentru protejarea mediului, un pas care ar putea stârni reacții dure în rândul populației lumii.
Comisia Europeană s-a angajat să lupte împotriva poluării cu microplastice, după cum se afirmă în cadrul Acordului verde european și în noul Plan de acțiune privind economia circulară. În Planul de acțiune "Poluare zero", Comisia a stabilit obiectivul de a reduce poluarea cu microplastice cu 30% până în 2030.
Comisia Europeană depune eforturi pentru a reduce poluarea cu microplastice din diferite surse: deșeuri de plastic și gunoiul menajer, eliberări accidentale și neintenționate (de exemplu, pierderea de granule de plastic, degradarea anvelopelor sau eliberarea din haine), precum și utilizări intenționate în produse.
Pentru a combate poluarea cu microplastice și, în același timp, pentru a preveni riscul de fragmentare a pieței unice, Comisia a solicitat Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) să evalueze riscul reprezentat de microplasticele adăugate în mod intenționat în produse și să stabilească dacă sunt necesare măsuri de reglementare suplimentare la nivelul UE. ECHA a concluzionat că microplasticele adăugate în mod intenționat la anumite produse sunt eliberate în mediu într-un mod necontrolat și a recomandat restricționarea acestora.
Pe baza dovezilor științifice furnizate de ECHA, Comisia a redactat o propunere de restricție în cadrul REACH, care a fost votată pozitiv de țările UE și a trecut cu succes de controlul Parlamentului European și al Consiliului înainte de a fi adoptată.
Ei bine, Comisia Europeană cere adoptarea unor măsuri care limitează microplasticele adăugate intenționat în produse în temeiul legislației UE privind substanțele chimice REACH.
Noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice. Acestea vor interzice vânzarea de microplastice ca atare și de produse la care au fost adăugate în mod intenționat microplastice și care eliberează aceste microplastice în mediu atunci când sunt utilizate.
Atunci când sunt justificate corespunzător, se aplică derogări și perioade de tranziție pentru ca părțile afectate să se adapteze la noile norme.
Restricția adoptată utilizează o definiție largă a microplasticelor.
Aceasta acoperă toate particulele de polimeri sintetici sub cinci milimetri care sunt organice, insolubile și rezistente la degradare.
Scopul deciziei Comisiei Europene este de a reduce emisiile de microplastice intenționate de la cât mai multe produse.
Câteva exemple de produse comune care intră în domeniul de aplicare al restricției sunt:
- Materialul de umplutură granular utilizat pe suprafețele sportive artificiale - cea mai mare sursă de microplastice intenționate în mediu
- Cosmeticele
În care microplasticul este utilizat în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obținerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice;
- Detergenți
- Balsamuri pentru țesături
- Sclipici
- Îngrășăminte
- Produse fitosanitare
- Jucării
- Medicamente și dispozitive medicale.
Produsele utilizate în domenii industriale sau care nu eliberează microplastice în timpul utilizării sunt exceptate de la interdicția de vânzare, dar producătorii acestora vor trebui să furnizeze instrucțiuni privind modul de utilizare și de eliminare a produsului pentru a preveni emisiile de microplastice.
Cu toate acestea, există și o regulă ca acesta să poată fi folosit, care are legătură cu mărimea sclipiciului sau a pietricelelor pe care cosmeticenele le folosesc.
"Restricția adoptată utilizează o definiție largă a microplasticelor – aceasta acoperă toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile și rezistă degradării. Scopul este de a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenționat care provin de la un număr cât mai mare de produse", a transmis Comisia Europeană.
Decizia a fost adoptată și urmează să între în vigoare în termen de 20 de zile de la aprobarea sa. Așadar, în mai puțin de o lună, toate saloanele din europa trebuie să se conformeze acestei legi și toate companiile producătoare trebuie să-și schimbe și adapteze produsele.
În alte cazuri, interdicția de vânzare se va aplica după o perioadă mai lungă de timp, pentru a le oferi părților interesate afectate timpul necesar pentru a dezvolta și a trece la alternative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...