Sângerare nazală, de ce se întâmplă iarna

Noi cazuri de gripă
Câteodată iarna, aproape din senin, ne trezim că ne curge sânge din nas. Fără să ne fi lovit sau rănit. Este această sângerare nazală ceva banal sau trebuie să ne îngrijorăm?

Aproape 60% dintre oameni suferă de sângerare nazală, denumirea medicală a acestei afecțiuni fiind epistaxis. De cele mai multe ori, nu e vorba de o problemă serioasă și sunt unii factori externi care pot duce la apariția sângerărilor nazale.

Spre exemplu, Dr. Hope Ricciotti și dr. Toni Golen, coordonatorii Harvard Women's Health Watch, spun că sezonul rece poate influența indirect apariția acestor probleme.

Ce se întâmplă, de fapt, în nas

În nas, sub un strat subțire de piele, avem foarte multe vase mici de sânge, care d efapt constituie un sistem d ereglare a temperaturii și a umidității aerului pe care-l inspirăm și care ajunge în plămâni.

„Da, ați putea avea sângerare nazală în timpul iernii, deoarece aerul încălzit din interior poate să vă usuce pasajele nazale și să facă vasele mici de sânge din interiorul lor mai fragile. Sângerările nazale apar atunci când aceste vase minuscule se sparg. Uneori, sângerarea se întâmplă în partea din spate, și este numită sângerare posterioară. Sau se poate dezvolta în partea din față a nasului - și atunci o numim sângerare anterioară", explică cei doi.

Dar, la fel de bine, acest mecanism este valabil și vara, când aerul din exterior este cald și usucă pasajele nasului. În general, sângerările nazale sunt destul de frecvente și tind să fie și mai frecvente la adulți cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani.

Ce le poate declanșa

În unele cazuri, sângerările nazale se pot repeta, de obicei datorită unor declanșatori comuni, care pot include orice, de la alergii și infecții până la iritații, faptul că vă scobiți în nas sau că vă suflați nasul. Unele medicamente, în special medicamentele anti-coagulare (diluanți ai sângelui), pot, de asemenea, să crească riscul apariției sângerărilor nazale.

„Dacă întâmpinați sângerări nazale frecvente, ar fi bine să discutați cu medicul dumneavoastră", recomandă cei doi experți.

Ce poți face ca să oprești sângerările nazale

Persoana căreia îi curge sânge din nas trebuie să stea înclinată în față, pentru a evita să înghită sânge si sa apese, în acest timp, pe partea frontală, moale a nasului.

Totuși, dacă sângerea este severă, dacă este ușoară dar nu se oprește în jumătate de oră, în cazul în care este provocată de o lovitură la cap sau este efect secundar al unor medicamente, consultați urgent un medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel