Sângele uman, ce gust are pentru țânțari: motivul pentru care îl caută atât de mult

Infectie transmisă de țânțari
Cercetătorii americani au descoperit motivul pentru care ne pișcă țânțarii. Se pare că pentru ei, sângele nostru are gust de bomboane.

Cercetătorii americani probabil au descoperit adevăratul motiv pentru care țânțarii tânjesc atât de mult după sângele nostru: se pare că au gust de bomboane pentru ei.
„Credem că gustul sângelui pentru țânțari este o experiență total unică”, a spus Leslie B. Vosshall, la Universitatea Rockefeller din New York. Cercetătorul de la Howard Hughes Medical Institute a condus cercetările publicate luni, în revista „Neuron”.
Studiul sângelui a concluzionat că pentru paraziții epicurieni putem avea gust „sărat și dulce”, ca și  caramelul sărat. Acești paraziți sunt capabili să detecteze o combinație de cel puțin patru substanțe diferite în sânge, după cum au descoperit cercetătorii. Gândiți-vă cum limba umană poate face diferența între aromele sărate, dulci, amare, acre și umami.
Țânțarii feminini, omnivori, își folosesc papilele gustative specializate pentru a distinge între nectarul pe care îl consumă pentru energie și sângele pe care îl consumă înainte de a depune ouăle. Au chiar piese bucale separate pentru fiecare ocazie - un „dinte dulce” pentru zahăr și un stilet asemănător seringii care pătrunde în piele și extrage plasma, potrivit noului studiu.

Pentru a le testa papilele, cercetătorii au echipat țânțarii modificați genetic cu o etichetă fluorescentă care s-a aprins atunci când a fost activat un neuron corespunzător unei arome specifice. Apoi i-au hrănit atât cu sânge, cât și cu un amestec de glucoză, sare, bicarbonat de sodiu (care se găsește atât în ​​sânge, cât și în bicarbonat de sodiu) și cu ATP, un compus care stimulează energia.
„ATP este acest lucru misterios, special, care nu are niciun gust pentru oameni, dar trebuie să fie incredibil de incitant și plin de satisfacții pentru țânțari”, potrivit Vosshall, care a încercat-o ea însăși.
Oamenii de știință au descoperit că aproximativ jumătate din celule au răspuns la sânge - atât la cel real, cât și la imitație - în timp ce cealaltă jumătate nu a reacționat la nimic. Ei au dedus că insectele sunt atât de abile în identificarea sângelui, încât îl disting de nectar „chiar la primul nivel de detectare senzorială”, potrivit Neuron.
Și în timp ce atât oamenii, cât și țânțarii pot simți atât aromele sărate, cât și cele dulci din sânge, Vosshall speculează că „întreaga experiență este cu siguranță diferită pentru un țânțar”. Ea face o analogie între abilitățile insectelor de a căuta sânge, cu „capacitatea albinelor de a vedea ultraviolete și a liliecilor de a auzi sunete cu ultrasunete”, citează nypost.com.
În ciuda complexității lor, țânțarii nu sunt „pretențioși” atunci când vine vorba de alegerea prăzii umane, potrivit Veronica Jové, de la Rockefeller, care a condus testul gustului în laboratorul lui Vosshall. „Suntem cu toții destul de gustoși pentru un țânțar”, a spus ea.
Oamenii de știință speră că înțelegerea papilelor gustative ale țânțarilor îi va ajuta să creeze medicamente care să îi oprească să muște oamenii și să transmită boli. Vosshall a propus chiar folosirea unui medicament care ne va face mai puțin delicioși pentru insecte.
„Dacă țânțarii nu ar fi capabili să detecteze gustul sângelui, teoretic nu ar putea transmite boala”, a spus Jové.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel