Risc mare în cazul lui Florin Piersic. Ortopezii nu au variante dacă se confirmă infecția la proteza genunchiului

Procesul infecțios de care suferă Florin Piersic necesită o abordare multidisciplinară, cardiologică și de ortopedie, a anunțat, într-un comunicat Institutul Matei Balș, unde se află internat marele actor. Dacă septicemia este generată de o infecție a protezei genunchiului, cu avizul cardiologilor și al medicilor ATI, chirurgii trebuie să ia o decizie dificilă.

Medicul Horia Roșianu, de la Institutul Inimii din Cluj, care l-a tratat pe Florin Piersic a spus că tratamentul septicemiei în acest caz este dificil,  celebrul actor având proteza de genunchi și material protetic în inimă.

Ca să trateze endocardita, cele două sonde ale stimulatorului cardiac au fost îndepărtate la Cluj. Dacă se confirmă infectarea protezei genunchiului și aceasta trebuie obligatoriu îndepărtată, se arată în ghidurile de ortopedie. Operația durează 1-2 ore, se deschide articulația și se scoate proteza, iar după asanarea focarului septic se montează un ”spacer”, adică se umple golul dintre femur și tibie cu un ciment special, care conține și antibiotic. Este vital să asanezi focarul, fiindcă acesta descarcă permanent în sânge germeni. Operația este una cu riscuri, la un pacient cu suferințe cardiovasculare.

Pacientul se va putea mobiliza, va putea merge, dar va pierde mobilitatea articulară. Dacă apare o instabilitate a articulație, poate fi necesară purtarea unei orteze, sau în unele cazuri va fi folosit un fixator extern. Săptămânal, se iau probe din articulație, pentru a vedea dacă infecția a fost eliminată. Fiindcă spacerul conține antibiotic, probele pot să nu fie concludente, de aceea se urmăresc și probele inflamatorii din sânge (VSH, proteina C reactivă, leucocitele, fibrinogenul).  Tratamentul cu antibiotice se menține minimum o lună. Unele ghiduri acceptă că după trei luni cu antibiograme negative la probele din articulație poate fi încercată montarea unei noi proteze, altele nu recomandă o nouă protezare.

Tratamentul cu antibiotice se derulează și înainte și după intervenția chirurgicală. La Institutul Matei Balș, există și aparatură PCR, care permite identificarea germenilor din probele biologice chiar dacă s-a efectuat antibioterapie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel