Probleme pentru vaccinul COVID-19 rusesc Sputnik V. Rusia, în cursă cu Occidentul

Vaccinul rusesc Sputnik contra COVID-19. Foto: sputnikvaccine.com
Marea Britanie a devenit săptămâna aceasta prima țară occidentală care a autorizat utilizarea unui vaccin COVID-19, cel de la Pfizer&BioNTech. Președintele rus Vladimir Putin ceruse și el lansarea campaniei de vaccinare, dar vaccinul rusesc contra COVID-19, Sputnik V, întâmpină probleme.

După ce britanicii au anunțat că au aprobat vaccinul produs de Pfizer și BioNTech și că lansează, de astăzi, campania de vaccinare voluntară a populației, președintele Vladimir Putin a le-a solicitat și el subordonaților să facă același lucru, dar cu vaccinul rusesc Sputnik V, care a fost înregistrat în august. Numai că acesta s-a dovedit a fi dificil de produs pe scară largă, notează The Bell. Și e greu de crezut că pnă la sfârșitul anului se va întâmpla.

Putin i-a spus miercurea trecută viceprim-ministrului Tatyana Golikova să lanseze o campanie în masă de vaccinare COVID-19 săptămâna aceasta. Răspunsul lui Golikova pentru Putin, dat la aceeași întâlnire, a fost că „Sper că săptămâna aceasta vom va finaliza toate pregătirile necesare pentru a vă raporta despre disponibilitatea noastră de a începe vaccinările în masă săptămâna viitoare”. Putin i-a replicat Golikovei că e cazul să lase raportările, și să treacă la treabă, notează publicația citată. 

Rusia, în cursă cu Vestul

Pentru Kremlin, dezvoltarea și producerea vaccinurilor COVID-19 e ca o cursă politică cu Occidentul. Ministerul Sănătății din Rusia a încercat să „fure startul”, cum se spune, atunci când a înregistrat vaccinul Sputnik V, în august 2020, cu mult înainte de sfârșitul celei de-a treia faze a studiilor clinice. În realitate, această fază a III-a de testare va fi finalizată, în Rusia, mult după ce se vor încheia studiile similare pentru vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Chiar și așa, rușii s-au lăudat cu rezultatele lor. În octombrie, când Pfizer a anunțat o rată de succes de 94% pentru vaccinul său care trebuie ținut la -70 de grade Celsius ca să nu se degradeze, cercetătorii Sputnik V au anunțat, în aceeași zi, că eficacitatea vaccinului lor e de 95% și că acesta poate fi ținut la temperaturi normale pentru vaccinuri (2-8 grade Celsius). 

În ciuda jocurilor politice, specialiștii consideră că vaccinul produs în Rusia chiar ar putea fi la fel de bun ca și cel al rivalilor săi occidentali. Problema este însă că Sputnik V nu are în spate capacitățile de producție ale giganților occidentali. Până la începutul lunii noiembrie, niciuna dintre cele patru companii licențiate de ruși să producă Sputnik V nu reușise să stabilească o linie de producție stabilă pentru vaccin. 

Citește și: Cât o să coste vaccinul rusesc Sputnik V

Putin anunța miercuri că 2 milioane de doze de vaccin rusesc „sunt gata sau vor fi gata în următoarele câteva zile”. Cu câteva zile înainte, ministrul Golikova spunea că vor avea 2 milioane de doze la sfârșitul anului 2020. Dar surse au declarat, pentru The Bell, că este puțin probabil ca Rusia să poată produce mai mult de 500.000 de doze până la sfârșitul anului, cifră confirmată și de alte publicații. 

Citește și: Cele mai promițătoare 3 vaccinuri COVID-19: cât vor costa, câte doze sunt comandate și cum vor fi depozitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel