PROBLEME OLFACTIVE: De ce simți mirosul mult timp după ce sursa a fost îndepărtată

Pierderea mirosului
Modificarea simțului olfactiv este un lucru destul de comun. Multe persoane pot simți un miros persistent, mult timp după ce sursa mirosului a fost îndepărtată. Iată cum explică specialiștii acest lucru.

Un sondaj al adulților americani a constatat că două treimi au avut o problemă cu mirosul la un moment dat în timpul vieții. 

Tulburările mirosului sunt adesea clasificate ca una dintre următoarele:
anosmie: pierderea completă a capacității de a detecta mirosurile
hiposmie: simțul mirosului scăzut, cu o anumită capacitate de a detecta mirosurile
disosmie: simțul mirosului distorsionat.

Hiposmia se întâmplă frecvent pe măsură ce îmbătrânim. Dar persistența mirosurilor după îndepărtarea sursei se încadrează în categoria disosmiei. În cazul disosmiei, mirosul distorsionat poate fi dramatic diferit de ceea ce vă așteptați (cunoscut sub numele de parosmie). Sau ar putea fi un miros care nu este de fapt prezent (cunoscut sub numele de fantasmă). Simptomele sugerează că există aceste perioade de fantasmă: creierul înregistrează un miros atunci când sursa nu este prezentă în mediu. Dar, alteori, ar putea fi parosmie, ceea ce înseamnă doar o sensibilitate la un miros care nu deranjează alte persoane. Când se întâmplă acest lucru, mirosul este de obicei descris ca neplăcut.
În ceea ce privește ceea ce ar putea provoca disosmie, există mai multe posibilități. Deși deficiențele de vitamine sau minerale pot provoca modificarea simțului mirosului, acest lucru ar fi puțin probabil dacă nu urmați o dietă restricționată sau aveți o problemă intestinală care afectează absorbția nutrienților. 

Iată câteva alte cauze ale modificării mirosului:

COVID-19 sau o infecție sinusală
febra fânului (rinita alergica)
polipi nazali
un medicament, cum ar fi medicamentul pentru scăderea colesterolului, atorvastatina (Lipitor), medicamentul pentru tensiunea arterială amlodipină sau antibioticul eritromicină,
un efect secundar al anesteziei generale.

În ceea ce privește alimentele cu un gust plăcut, capacitatea noastră de a ne bucura pe deplin de alimente necesită stimularea multor terminații nervoase din gură și nas. Definiția strictă a gustului este capacitatea gurii de a identifica ceea ce este sărat, dulce, acru sau amar. Există, de asemenea, un al cincilea gust sărat, numit umami (de la japonezi pentru delicios), care este declanșat de aminoacid glutamat.
Dar ceea ce numim în mod obișnuit gust este de fapt aroma unui aliment. Aroma este determinată mai mult de aroma alimentelor, care este mai degrabă o funcție a simțului mirosului decât gustul pur. Deci, este logic că disosmia interferează și cu aroma anumitor alimente.
Pentru majoritatea oamenilor care suferă de disosmie, este o modificare temporară a simțului mirosului, adesea fără un motiv identificabil. Cu toate acestea, dacă devine persistent, discutați cu medicul. El sau ea vă va recomanda probabil la un specialist în ORL, recomandă health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel