Tehnologia care salvează vieți. Noile descoperiri în imagistica...
Au fost înregistrate 495 de cazuri, dintre care 138 de persoane au fost transportate la Spitalul Sf. Spiridon, Spitalul de Neurochirurgie sau Institutul de Boli Cardiovasculare, anunță Agerpres.
În prezent, aproximativ 40.000 de persoane se află la rând aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva în ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătoreşte ziua acesteia, timpul de aşteptare fiind de peste 24 de ore. În cursul nopţii, cei care au stat la rând au primit pachete cu mâncare şi ceai din partea autorităţilor locale, reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a unor asociaţii şi organizaţii ori din partea localnicilor.
De vineri dimineaţa, de la ora 6,00, când a început pelerinajul, pe la baldachinul în care se află raclele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Spiridon au trecut peste 100.000 de pelerini, numărul fiind un record al ultimilor ani.
Luni dimineaţa, în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se află peste 3.000 de persoane, iar pe străzile din apropierea lăcaşului de cult staţionează 98 autocare şi 95 microbuze. Pe pietonalul de lângă Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se află peste 15.000 de persoane care ascultă slujba liturgică oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, alături de 21 de arhierei, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Pe aceeaşi scenă pe care se oficiază slujba liturgică sunt prezenţi şi Nectarie, mitropolit Corfu, Paxos şi insulele Diapontice (Protos), Nathanael, mitropolit de Amantia, Petru, arhiepiscopul Chişinăului, mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei.
Pelerinajul la racla Sfintei Cuvioasei Parascheva, mai ales în ziua de 14 octombrie, este continuu încă din secolul XVII, de pe vremea domnitorului Vasile Lupu. Moaştele Sfintei au fost aduse la Iaşi pe data de 13 iunie 1641. De atunci, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a celor năpăstuiţi. Nici măcar în timpul regimului comunist pelerinajul nu a fost oprit. În 1955, BOR a declarat generalizarea cultului, adică cinstirea Sfintei se face în întreaga ţară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Tehnologia care salvează vieți. Noile descoperiri în imagistica...
Ce ar trebui să știți despre...
Cum poate stomacul să fie cheia...
Primul semn al unui AVC care îți...
Această infecție tăcută crește riscul...
Țiuit în urechi, oboseală sau...
Ce înseamnă dacă ai un gust amar în...
Știai că una din trei femei din...