Palpitații cauzate de stres: cum scapi de ele fără medicamente

Palpitațiile sunt adesea cauzate de stres, care este un factor favorizant pentru o sumedenie de boli. Pentru a scăpa de aceste palpitații, însă, există și alte metode care ar putea da rezultate bune, fără medicamente.

Stresul este unul din factorii care cauzează şi favorizează cele mai multe afecţiuni. Unele sunt favorizate de stres (cum e psoriazisul), dar altele sunt chiar cauzate de stres, așa cum sunt palpitațiile. 

Palpitaţiile (bătăi neregulate ale inimii) sunt dintre cele cauzate de stres, însă medicii spun că acestea pot fi indicii ale unor alte afecţiuni mai grave şi, în momentul în care simţim disconfort în piept, e recomandat să ne prezentăm la medic pentru consultaţie. Dacă medicul constată că nu e nimic grav şi ne sfătuieşte doar să reducem stresul (sau oboseala, grijile sau supărările), atunci ne putem concentra asupra stărilor pe care ni le creează şi să reducem palpitaţiile.

Iată câteva remedii naturiste împotriva palpitaţiilor.

O respiraţie înceată, regulată, ne va ajuta să ne reglăm pulsul şi, implicit, bătăile inimii. De asemenea, mai arată că manevra Valsalva ar putea da rezultate bune.Această manevră presupune să vă țineţi de nas, să închideţi gura şi încercaţi să expiraţi. Creşterea temporară a tensiunii arteriale care apare ca rezultat al acestei manevre ar trebui să determine o „resetare” a inimii. Această tehnică este cunoscută de peste 200 de ani şi este folosită ca intervenţie de urgenţă în tratarea tahicardiei supraventriculare.

Tuşitul forţat este o altă manevră ce se foloseşte la fel ca şi prima, cu acelaşi mecanism de funcţionare. Va mări presiunea din torace şi va avea efectul imediat.

Apa rece poate fi utilă în cazul palpitaţiilor. Potrivit unor păreri, în momentul în care este înghiţită, apa rece determină esofagul să apese pe inimă, ceea ce va duce la restabilirea ritmului cardiac. Dar ar putea avea efect şi dacă este stropită pe faţă.

Evitarea meselor copioase ar putea fi de ajutor în ţinerea palpitaţiilor  sub control.

Peştele este un aliment bogat în acizi graşi, foarte bun pentru o dietă sănătoasă. Evitarea cafelei şi a oricărei băuturi cu cofeină, alcoolului şi ţigărilor, care sunt factori favorizanţi apariţiei palpitaţiilor, pot fi de ajutor.

Un ceai de lavandă sau de valeriană va asigura un somn liniştit, care de multe ori lipsește din cauza stresului. Atenţie însă la doze, pentru că în doze mari, pot crea probleme.

Mişcarea este de un real folos în problemele cauzate de stres. Cel puţin 30 de minute de exerciţi aerobice, de trei sau patru ori pe săptămână, mersul, alergatul sau tenisul sunt alegeri excelente.

Se recomandă consumul alimentelor bogate în magneziu: cereale integrale, leguminoase, fructe de mare, dar şi un supliment de magneziu ar putea fi binevenit şi va ajuta la calmarea palpitaţiilor.

Informaţiile prezentate au rol informativ. Pentru un diagnostic corect, prezenţa la medic este obligatorie.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel