Oasele și mecanismul complex al acestora. Bica: Este un permanent proces de remaniere. Nu este suficient numai calciul

oasele. FOTO: Freepik @Racool_studio
Sănătatea oaselor este în strânsă legătură cu tonusul muscular. Cum putem preveni afecțiunilor ortopedice.

Construirea unui sistem osos sănătos este un aspect important de care trebuie să ne îngrijim încă din copilăria timpurie. Mineralele sunt încorporate în oase în timpul copilăriei, adolescenței, precum și la începutul vârstei adulte, iar odată ajunși la vârsta de 30 de ani trebuie să eforturi pentru a ne menține masa osoasă la un nivel cât mai bun, această vârstă fiind cea la care omul atinge nivelul maxim.

Acest lucru se poate obține dn alimentație, cu un aport adecvat de vitamine, minerale și nutrienți care să ajute la menținerea masei musculare, dar și cu activitate fizică pentru a avea o greutate potrivită vârstei și înălțimii pe care o are fiecare.

”Mersul la sală este foarte bun. Întreținerea mobilității articulare, a tonusului bun, a unei capacități de efort este foarte bună și benefică.

Excesele, niciodată, nu fac bine. Întotdeauna excesele vor duce la consecințe, fie imediate, fie pe parcurs. Deci mergeți la sală și mențineți tonusul muscular.

Exerciții constante, simple, banale, dar care mențin tonusul muscular și mobilitatea articulară”, a declarat dr. Florin Bica, medic primar ortopedie-traumatologie, la Digi 24, punctând efectele pe care suplimentele alimentare le poate avea asupra sănătății, în contextul în care zi de zi vedem reclame la aceste tipuri de produse farmaceutice.

”Din punctul meu de vedere, suplimentele alimentare pot avea două efecte: niciunul, să nu se întâmple nimic, sau, într-adevăr, să îmbunătățească mecanica articulară prin îmbunătățirea lichidului articular sau structura osoasă, dar nu suplimentele în sine, ci în combinație cu eventuale medicamente care să crească absorbția de calciu, de exemplu, sau să îmbunătățească metabolismul osului.

Nu este suficient să ne îndopăm cu vitamine, pur și simplu, asta nu înseamnă creștere și îmbunătățirea unui factor metabolic. Nu este suficient numai calciul”, a mai spus medicul.

Vezi și: Magnolia, beneficii surprinzătoare. Eficientă în anxietate și Alzheimer, cu potențial anticancerigen

Sistemul osos și mecanismul de refacere

Potrivit medicului, structura osoasă și metabolismul osos funcționează după mecanisme extrem de profunde.

”Practic, în permanență, ca și în zone, sângele, se refac celulele sanguine, se distrug și se refac, este un permanent proces de remaniere, la fel și la nivel osos, există un echilibru între celulele care distrug os și celulele care produc os.

Până la o anumită vârstă, predomină producerea de os, dar se menține un echilibru, astfel încât osul acela să nu crească infinit, ci să își mențină structura și soliditatea.

Ulterior, fie cum e în cazul femeilor, prin reducerea secreției de estrogen, la menopauză, începe să se instaleze, treptat, osteoporoza. Începe să se inverseze acest echilibru, predomină distrucția osoasă față de producția osoasă”, a mai spus medicul.

Vezi și: Durerile de spate, cauze, simptome și tratament. Tache: Te gândești că poți să ai un infarct sau o dischinezie biliară

Sănătatea osoasă, prevenție

În ceea ce privește prevenția bolilor ortopedice, de orice natură, medicul susține că cea mai importantă este menținerea tonusului muscular.

”Mare parte din metabolismul osos provine sau este furnizat de asa musculară care îmbracă fiecare os și oscior.

Atâta timp cât masa musculară este tonică, este activă, este bine vascularizată, și elementele osoase de dedesubt sunt bine hrănite și tonice, astfel încât putem întâlni persoane în vârstă, 60, 70, poate chiar și mai mult, cu o structură osoasă solidă, bună, persoane active”, a mai spus medicul.

De asemenea, sportul, realizat cu regularitate poate să scadă riscul de osteoporoză, o afecțiune ce privește densitatea osoasă și de care suferă persoanele în vârstă, în special femeile ajunse la menopauză.

”Masa musculară tonică, în limitele vârstei, dar tonică, implică un metabolism osos optim. Și implict, o structură osoasă rezistență, funcțională, nedureroasă”, a mai spus medicul.

Alimente care ne ajută să avem oase sănătoase

Cum medicul nu este adeptul suplimentelor alimentare pentru sănătatea oaselor, acesta a enumerat cele mai importante alimente care pot să ne asigure calciul necesar pentru a avea oase puternice și sănătoase.

”Sunt alimentele bogate în calciu, brânzeturile. O formulă de tratament a rahitismului, în vremurile anterioare, era coaja de ou, cu un bogat conținut de calciu, pisată și amestecată cu miere, dar la care trebuie, întotdeauna, obligatoriu, adăugată vitamina D.

Vitamina D3 asigură absorbția calciului în sânge, asigură fixarea calciului în os. Nu este suficient numai calciul, el se absoarbe atât cât este nevoie, pentru a exista în sânge, în rest se elimină tot”, a mai spus medicul.

Astfel, pentru a avea oase puternice și sănătoase este nevoie să consumăm legume, prin conținutul lor de vitamina C, un puternic antioxidant, protejează celulele osoase împotriva deteriorării.

Consumați suficiente proteine. Un aport suficient de proteine este important pentru oase sănătoase, în contextul în care oasele conțin 50% proteine.

Obțineți o mulțime de vitamina D și vitamina K. Aceste două vitamine sunt extrem de importante pentru a vă construi oase puternice.

Evitați dietele hipocalorice. Chiar dacă vă aflați la dietă pentru a slăbi, dietele hipocalorice nu sunt o idee foarte bună, deoarece vă încetiniți metabolismul, fapt ce duce la pierderea masei musculare, deci și la afectarea sistemului osos.

Luați suplimente de colagen. Colagenul este o proteină ce se regăsește în structura osoasă și ajută în același timp și mușchii, încheieturile și alte țesuturi. 

Includeți alimente bogate în magneziu și zinc. Calciul nu este singurul mineral de care oasele au nevoie, deși este cel mai cunoscut. Roluri importante în ceea ce privește sănătatea sistemului osos sunt jucate de magneziu și zinc. Magneziul transformă vitamina D într-o formă activă, necesară pentru absorbția calciului, în timp ce zincul promovează refacerea celulelor osoase.

Consumați alimente bogate în acizi grași omega 3. Acizii grași Omega 3 sunt cunoscuți pentru efectul lor antiinflamator, notează Healthline.

Vezi și: Probioticele, bune pentru sănătatea generală, însă este importantă și sursa lor. Nutriționist: Luăm de la magazin, ca alimente de uz curent. Nu este bine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel