MOMENT ISTORIC: Africa a învins poliomielita! Au trecut 4 ani de la ultimul caz din Nigeria

Vaccinarea poliomielită. Foto: Tuuli Hongisto /  OMS
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) urmează să anunțe astăzi că pe continentul african „nu mai există poliovirus sălbatic", la patru ani după raportarea ultimelor cazuri de poliomielită în nord-estul Nigeriei.

„Datorită eforturilor depuse de guverne, personalul medical și comunități, peste 1,8 milioane de copii au fost salvați” de poliomielită, a transmis OMS într-un comunicat de presă publicat înainte de reuniunea considerată istorică și care reprezintă o etapă crucială în eradicarea bolii la nivel mondial, în care va fi făcut oficial anunțul.

Directorul general al OMS - etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus -, directorul regional al OMS pentru Africa - Matshidiso Moeti - și doi miliardari și filantropi celebri - nigerianul Aliko Dangote și americanul Bill Gates vor susține împreună o videoconferință la ora 15:00 GMT.

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecțioasă acută și contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării și putând să provoace o paralizie ireversibilă.

Boala era endemică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin în anii 1950. Țările bogate au obținut acces cu rapiditate la acel vaccin, însă Asia și Africa au rămas mult timp importante focare de infecție.

În 1988, OMS a raportat 350.000 de cazuri în lumea întreagă și, apoi, în 1996, peste 70.000 de cazuri doar în Africa.

Dar, în pofida unei creșteri colective a gradului de conștientizare și a unor importante eforturi financiare (19 miliarde de dolari în 30 de ani), doar două țări din lume mai numără în prezent infecții cauzate de poliovirusul sălbatic: Afganistan (29 de cazuri în 2020) și Pakistan (58 de cazuri).

Nigeria, epicentrul acestei boli pe plan mondial la începutul anilor 2000, o țară africană cu o populație de 200 de milioane de locuitori, figura până de curând alături de Afganistan și Pakistan.

În nordul musulman al Nigeriei, la presiunea mediilor salafiste, campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei s-au oprit între 2003 și 2004, organizatorii lor fiind acuzați că ar fi instrumentele unui vast complot internațional demarat pentru a-i steriliza pe musulmani.

A fost nevoie de un volum uriaș de muncă alături de liderii tradiționali și religioși pentru a convinge populația nigeriană să își vaccineze copiii, noteză Agerpres.

Totuși, apariția în 2009 a conflictelor cu Boko Haram a redus speranțele legate de eradicarea bolii: în 2016, patru noi cazuri de poliomielită au fost înregistrate în statul Borno din nord-estul țării, focar al insurecției jihadiste.

Situația legată de siguranța populației rămâne extrem de volatilă în nord-estul Nigeriei, unde Boko Haram controlează zone vaste, în special în jurul lacului Ciad.
În zonele parțial accesibile, campaniile de vaccinare au fost realizate sub protecția armatei și a milițiilor de autoapărare.

În zonele complet controlate de jihadiști, OMS și partenerii săi au abordat populațiile locale pe marginea drumurilor și în piețe, pentru a alcătui astfel o rețea de "informatori de sănătate" și de "santinele" care pot să alerteze în cazul unor potențiale epidemii.

În prezent, se estimează că doar 30.000 de copii nigerieni sunt în continuare "inaccesibili" la vaccinare, reprezentând o cifră prea scăzută pentru a asigura o transmitere epidemică a virusului, potrivit experților medicali.

De acum înainte, Africa va trebui să se asigure că niciun caz provenind din Pakistan sau din Afganistan nu va sabota acest succes și că un procent suficient de mare din rândul copiilor săi vor fi vaccinați pentru a asigura imunizarea totală a continentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel