Ministerul Sănătăţii suplimentează cu 200 de milioane de lei bugetul pentru pacienţii cu mari urgenţe medicale

Ministerul Sanatatii - Foto: Freepik @dasun404malaka
Ministerul Sănătăţii suplimentează cu 200 de milioane de lei bugetul acţiunilor prioritare din spitale

Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi suplimentarea cu 200 de milioane de lei a bugetului acţiunilor prioritare din spitale, principalele componente care au fost suplimentate "considerabil" fiind cele pentru pacienţii cu AVC, unde bugetul a fost mărit cu 90%, infarct miocardic acut cu 45% şi pentru ATI cu 50%.

Potrivit unui comunicat, faţă de alocarea iniţială din ianuarie 2024 de 330 de milioane de lei, marţi, Ministerul Sănătăţii a aprobat suplimentarea programului cu încă 200 de milioane de lei.

"Pacienţii cu mari urgenţe medicale au nevoie de materiale sanitare şi medicamente care să poată să fie folosite imediat pentru salvarea vieţilor.

Nu este suficient să acorzi primul ajutor şi să transporţi pacientul la un spital, ci trebuie să ai resursele umane şi materiale disponibile imediat, iar acest lucru reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătăţii care a crescut fără precedent alocările destinate acţiunilor prioritare.

Pacienţii care au nevoie de anestezie şi terapie intensivă, pacienţii cu politraumă, pacienţii cu mari arsuri, infarct miocardic acut şi accident vascular cerebral au beneficiat începând cu anul 2022 de o creştere de trei ori a sumelor alocate!

Suntem responsabili şi determinaţi să oferim împreună cu personalul sanitar tot sprijinul pacienţilor cu mari urgenţe medicale. Această schimbare a modului de finanţare a fost posibilă datorită sprijinului Ministerului Finanţelor şi Guvernului României", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Programul Acţiuni Prioritare derulat de Ministerul Sănătăţii finanţează direct spitalele din România, suplimentar faţă de CNAS, pentru patologiile prioritare cum sunt Anestezie Terapie Intensivă, Accident Vascular Cerebral, Infarct Miocardic Acut, Traumă sau Arşi Grav.

Ministerul Sănătăţii: Apel de proiecte pentru investiţii în infrastructura de sănătate, în valoare de 13 miliarde de lei

Ministerul Sănătăţii (MS), în parteneriat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, lansează un nou apel de proiecte cu o valoare de 13 miliarde de lei prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti, care vizează construcţii noi de spitale, modernizarea sau reabilitarea spitalelor existente, precum şi lucrări şi dotări pentru digitalizare şi tranziţie verde.

"Niciodată infrastructura spitalicească nouă nu a beneficiat de o alocare mai consistentă, care vine perfect în completarea investiţiilor deja derulate prin PNRR în Sănătate", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat într-un comunicat al MS.

Potrivit sursei citate, distribuţia fondurilor alocate prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti este următoarea: 2 miliarde de lei pentru spitale judeţene şi judeţene de urgenţă, spitale de specialitate şi spitale clinice, 7,3 miliarde de lei pentru spitale municipale şi municipale de urgenţă, 500 milioane de lei pentru asistenţă tehnică şi implementarea proiectelor, 3,25 miliarde de lei pentru alte investiţii strategice.

"Am făcut o tranziţie rapidă de la un sistem subfinanţat cronic, la investiţii concrete de 13 miliarde de lei în infrastructură spitalicească nouă, prin Programul Naţional de Investiţii. Construim spitale noi în România, pentru prima oară prin două programe care funcţionează concomitent, PNRR şi PNIIUS. Suma totală pentru cele două programe depăşeşte 24 de miliarde de lei. Este un efort fără precedent", a declarat secretarul de stat Alexandru Rogobete.

Beneficiarii pot să depună proiecte pentru Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti până în luna septembrie, pentru obţinerea avizului de oportunitate în vederea finanţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel